Veliki nemir i čovek koji beži — nove slike iz izolovanog sveta

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako „slikar revolta protiv svega što je okamenjeno“ podnosi izolovanost i odsustvo ljudi, da li nastavlja da slika veliki nemir čoveka koji beži, za „Orbitu kulture“ otkriva Miloš Šobajić, naš i francuski slikar, koji ove dane provodi u svom beogradskom domu.

Zašto su nam važne bajke i kako nam mogu pomoći u sadašnjoj situaciji saznajemo od Sanje Domazet, autorke knjige „Male boginje“, koju je nedavno objavio „Službeni glasnik“.

Da li će književnost preživeti ovo vreme ili i dalje veruje da je književnost sama sebi najveći neprijatelj, jer je mnogo dosadnih i loših knjiga, pitamo novopazarskog pesnika, romanopisca i dramskog autora Enesa Halilovića, čija se knjiga „Bangladeš, manifest kvantumizma“ našla u najužem izboru za nagradu „Biljana Jovanović“.

Kako je „Plejboj“ postao jedna od prvih ekonomskih žrtvi virusa korona, budući da je krajem marta posle 66 godina prestao da postoji, šta je bila globalna kulturna misija legendarnog mesečnika i jednog od prepoznatljivijih brendova 20. veka – pitanja su na koja za Sputnjik odgovaraju reditelj Stanko Crnobrnja i novinar Zoran Panović.

Kakve je posledice po svetsku muzičku scenu imao raspad „Bitlsa“, koji se dogodio pre tačno pola veka, šta je značila nekad, a šta danas muzika „liverpulske četvorke“, razgovaramo sa rok kritičarem Momčilom Momom Rajinom.

O čemu je sanjao čuveni „Komandante“, Ernesto Če Gevara, za čim je čeznuo i ko mu je nedostajao u poslednja tri dana života, da li je zaista neko nad Čeovim mrtvim telom pustio belog zmaja da ode u slobodu i zašto je ovaj gerilac, planetarni simbol borca za slobodni svet postao tema njegovog drugog romana – pitamo Marka Krstića, pisca i scenaristu, autora knjige „Mundo libre“.

ORBITA KULTURE 25.04.2020.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala