U Srbiji još pet žrtava korone, novih 207 zaraženih /video/

© Sputnik / Dejan SimićKlinika za infektivne i tropske bolesti, tabla
Klinika za infektivne i tropske bolesti, tabla - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je u poslednja 24 sata još pet osoba preminulo od posledica novog virusa korona, čime je ukupan broj umrlih povećan na 144. Prema najnovijim podacima, virus je potvrđen kod još 207 osoba, čime se broj zaraženih popeo na 7.483.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je na konferenciji za novinare da su u poslednja 24 sata preminule tri žene i dva muškarca.

Kisić Tepavčevićeva je navela da su hospitalizovane 3.164 osobe i da je na respiratoru 95 pacijenata.

Do sada su izlečene 1.094 osobe, dodala je ona.

U poslednja 24 sata testirane su 3.563 osobe, a do sada je ukupno testirano 54.887. Procenat smrtnosti je 1,92 odsto.

Kisić Tepavčevićeva je istakla da je veoma dobro da je danas ukupan broj pozitivnih na virus korona ispod šest odsto.

U Srbiji je, kako je navela, virusom korona zaraženo 622 zdravstvenih radnika, precizirajući da je taj broj ispod osam odsto u ukupnoj strukturi obolevanja.

„U odnosu na druge zemlje, gde je prosek bio između 10 i 15 odsto, pa negde i 20 odsto, gde je svaki peti zdravstveni radnik bio zaražen, to je ispod proseka“, ukazala je Kisić Tepavčevićeva.

U kovid bolnicama više od 400 slobodnih respiratora

U kovid bolnicama u Srbiji trenutno je više od 400 slobodnih, odnosno, raspoloživih respiratora, izjavila je epidemiolog Kisić Tepavčevićeva i naglasila da to nisu svi respiratori koje imamo.

Ona je rekla da se određeni broj respiratora koristi i za pacijente koji nisu oboleli od kovida 19, kao i da se značajan broj respiratora ne nalazi u ustanovama u kojima se leče kovid pacijenti.

„Brojevi o slobodnim respiratorima pokazuju da nisu ni potrebni, a nadamo se da neće ni biti“, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala