Ruski filmski fond priprema deset hiljada članaka za projekat „Mapa pobede“

© Sputnik / Galina Sanьko / Uđi u bazu fotografijaVišecevni bacač raketa "Kaćuša" na frontu tokom Drugog svetskog rata
Višecevni bacač raketa Kaćuša na frontu tokom Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko deset hiljada članaka o događajima iz vremena Drugog svetskog rata, zasnovanih na hronikama iz kolekcije Državnog filmskog fonda Rusije, biće pripremljeno u okviru projekta „Mapa pobede“ tokom 2020. godine, saopštili su Sputnjiku iz pres-službe Ministarstva kulture Rusije.

„U okviru projekta ’Mapa pobede‘ (za godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu), planirano je da se tokom 2020. godine pripremi i objavi oko 10 hiljada članaka o događajima iz Drugog svetskog rata, koji su zasnovani hronikama iz zbirke Državnog filmskog fonda. Osnovu za stvaranje članaka o Drugom svetskom ratu činiće više od 300 filmskih naslova, kao i nekoliko hiljada filmskih žurnala i drugih tema“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je naglasilo da je, u skladu sa naredbom predsednika Rusije Vladimira Putina o stvaranju kompleksa arhivskih dokumenata, filmskih i foto-materijala posvećenih Drugom svetskom ratu, vladi saopšteno o radu koji se vrši.

„Ministarstvo je zajedno sa Ruskim vojno-istorijskim društvom i Državnim filmskim fondom Rusije od 1. decembra 2019. do 31. decembra 2020. pokrenulo specijalan medijski projekat, čiji je cilj da ruskim bioskopima besplatno stavi na raspolaganje 20 arhivskih filmova o Drugom svetskom ratu za besplatne i komercijalne projekcije“, dodaje se u saopštenju.
Zastava SSSR na Rajhstagu, Drugi svetski rat - Sputnik Srbija
Putin: Niko neće zaboraviti čija zastava se vijorila iznad Rajhstaga

Ranije je saopšteno da je Državni filmski fond Rusije počeo da stvara multimedijalnu platformu „Mapa pobede“, na kojoj će se objavljivati digitalizovana dokumentarna hronika, koja ranije nije bila dostupna širokom krugu javnosti.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Rekonstrukcija: Crvena zastava pobede zavijorila se na Rajhstagu /video/

Ruska „Pobeda” se širi Evropom

Foto-galerija: Ofanziva na Berlin ― Bitka koja je značila kraj nacističke Nemačke

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala