Rohani: Iran nastavlja da razvija svoj vojno-kosmički potencijal

© AP Photo / Vahid SalemiHasan Rohani
Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran će nastaviti da razvija svoj vojno-svemirski potencijal nakon što je uspešno lansirao prvi vojni satelit u orbitu, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani.
„Ovaj uspeh demonstrirao je efikasnost i preciznost mera usmerenih na jačanje vazduhoplovnih i oružanih snaga zemlje. Neophodan je dalji nastavak napora za razvoj u ovom pravcu”, rekao je Rohani ministru odbrane Irana Amiru Hatamiju.

Prema saopštenju objavljenom na sajtu iranskog predsednika, Rohani je takođe skrenuo pažnju na potrebu sprovođenja strategije koja bi omogućila bezbednost na Bliskom istoku.

Ova izjava Rohanija je povezana sa još jednom etapom napetosti između SAD i Irana u Persijskom zalivu: obe zemlje su posle incidenata na moru izrazile spremnost da nastave sa akcijama u slučaju neke pretnje.

Mnoge zemlje su različito odreagovale na lansiranje iranskog vojnog satelita. Američki Stejt department smatra da iranski poduhvat nije u skladu s rezolucijom Ujedinjenih nacija. Francuska je osudila lansiranje, a Velika Britanije upozorila na destabilišući karakter raketnog programa Irana.

Rusija, pak, smatra da lansiranje iranskog satelita nije u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN o iranskom nuklearnom programu.

Podsetimo, iranska vojska je, prema saopštenju, u sredu ujutru uspešno lansirala prvi vojni satelit pod imenom „Nur“ (Svetlost) koji je poslat u orbitu uz pomoć rakete „Kased“ (Poslanik). Pre toga, Iran je lansirao civilne satelite.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala