Povratak u prošlost: Donjeck će se na Dan pobede zvati i Staljino

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaZnak na ulazu u Donjeck
Znak na ulazu u Donjeck - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin potpisao je ukaz prema kome se grad Donjeck u dane sećanja na događaje iz Drugog svetskog rata može nazivati i Staljino.

„Uvrstiti i naziv ’Grad Staljino‘ kao simbol grada, koji će se koristiti uporedo sa nazivom ’grad Donjeck‘ tokom održavanja republičkih i gradskih događaja, koji su posvećeni događajima iz istorije Donjecke Narodne Republike i grada Donjecka, koji se odnose na Drugi svetski rat“, navodi se u ukazu.

Kako je objašnjeno, reč je o Danu pobede u Drugom svetskom ratu, danu oslobođenja Donbasa od nacističkih okupatora i danu sećanja i žalosti, kada se obeležava sećanje na početak Drugog svetskog rata.

Grad Donjeck osnovao je 1869. godine evropski industrijalac Džon Juz i prvobitno je nosio ime Juzovka. Od 1929. do 1961. godine grad se nazivao Staljino, nakon čega je preimenovan u Donjeck.

Pre početka sukoba u Donbasu, u gradu je živelo 950.372 osobe i to je bio peti grad u Ukrajini po broju stanovnika.

Ukrajinske vlasti su 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, koje su objavile nezavisnost nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Prema poslednjim podacima UN, u sukobu je do sada stradalo oko 13.000 ljudi.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala