Nemački gigant ponovo pokreće proizvodnju

© Tanjug / Dimitrije NikolićHostesa na sajmu automobila u Nišu kraj Folksvagenovog štanda
Hostesa na sajmu automobila u Nišu kraj Folksvagenovog štanda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon petosedmične pauze Folksvagen ponovno proizvodi automobile. Velika pauza zbog pandemije korona virusa prouzrokovala je ogromne gubitke u auto industriji.

Proizvodne trake Folksvagena od juče su ponovno u pogonu. Počela je proizvodnja automobila u tvornici u Cvickauu. Za oko 1.500 radnika time je okončana pauza zbog pandemije korona virusa. To je prva tvornica Foksvagena koja ponovno počinje raditi na proizvodnji vozila u Nemačkoj, potvrdilo je ministarstvo privrede u saveznoj pokrajini Saskoj. U stvari, je to i prvi nemački pogon koji ponovno proizvodi automobile.

Zaposlenici su od danas na poslu i u tvornici u Kemnicu, a tamo će proizvodnja vozila službeno krenuti od 27. aprila, baš kao i u Drezdenu. Uskoro kreće proizvodni proces i u fabrikama u Volfsburgu, Emdenu i Hanoveru.

Stroga pravila higijene

Po navodima iz centrale nemačkog automobilskog diva iz Volfsburga, u svim tvornicama Folksvagena na snazi su stroga pravila higijene, odnosno radnici se moraju pridržavati propisanog rastojanja od minimalno 1,5 metara.

„S gotovo 100.000 radnika u više od 800 poduzeća, automobilska industrija je jedna od najvažnijih branši saske privrede. Signal Folksvagena, odluka o ponovnom pokretanju proizvodnje, pozitivno će se odraziti na tržište rada u Saskoj“, kazao je ministar privrede te istočnonemačke pokrajine Martin Dulig.

Iz Folksvagena su poručili da bi uskoro (od 3. maja) trebalo da počne raditi i Folksvagenova fabrika u Tenesiju (SAD).

Dajmler s gubicima

Već u ponedeljak, Dajmler je pokrenuo proizvodnju motora u svojoj tvornici u Hedelfingenu kod Štutgarta. Od ponedjeljka rade i dobavljači delova, fabrika kamiona u Vortu i Dajmlerov pogon u Untertirkhajmu, potvrdio je portparol koncerna Jerg Hove.

On je dodao da 1.200 zaposlenika tvornice baterija u Kamencu zbog korone nisu pauzirali, a niko do sada nije morao preći na skraćenu radnu sedmicu:

„Radili smo bez pauze!“

U prvim mesecima ove godine zbog korona-krize drastično je opao promet automobilskih kompanija, prenosi „Kliks“.

Dajmler je potvrdio pad operativne dobiti za čak 78 odsto (na 617 miliona evra). Oko 80 odsto Dajmlerovih zaposlenika u Nemačkoj (ukupno 170.000) trenutno je pogođeno kriznim merama. Od 6. aprila na snazi je skraćeno radno vreme.

Pad potražnje

Prekid proizvodnje u Dajmleru su obrazložili i merama ograničenja koje je donela nemačka vlada (zajedno sa saveznim pokrajinama) ali i globalnim padom potražnje za vozilima.

U prvom kvartalu tekuće godine Dajmler je prodao 477.400 vozila svoje najvažnije marke Mercedes-Benz, što je za oko 15 odsto manje nego u istom razdoblju protekle godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala