Rusi otkrili prevaru: Lažnim sajtovima u Engleskoj kradu lične podatke građana

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija Kasperskog
Laboratorija Kasperskog - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska kompanija „Kasperski“, koja se bavi proizvodnjom sistema za zaštitu softvera, otkrila je lažni vebsajt, imitaciju zvaničnog sajta Nacionalne zdravstvene službe (NZS) Ujedinjenog Kraljevstva. Njegovi tvorci varali su ljude koji su, zbog pandemije virusa korona, tragali za zdravstvenim savetima.

Posetioci sajta su navođeni da otvaraju štetne linkove i atačmente i da tako daunloduju štetne softvere koji mogu da otkriju njihove pasvorde i podatke o kreditnim karticama i da ih prosleđuje hakerima.

Šef tima za globalno istraživanje i analitiku kompanije Jurij Namesnjikov rekao je za britanski „Dejli mejl“ da je u periodu januar-mart registrovano 43 odsto više sajber napada čiji je cilj bio da iskoriste potrebu ljudi da se obaveste i dobiju savet u vezi sa pandemijom virusa korona.

Na lažnom sajtu NZS korišćeni su „trojanci“ i to uz tri linka: „Ostani kod kuće“, „Obrati se službi 111 za virus korona“ i „Kako izbeći infekciju“.

Osnivač kompanije Eugen Kasperski izjavio je nedavno da sajber-napade na internet infrastrukturu bolnica ili zdravstvenih organizacija tokom globalne krize izazvane virusom treba smatrati „terorističkim napadom“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala