Centralna banka Rusije: Bankarska kriza u Rusiji — nemoguć scenario

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Centralne banke Rusije
Zgrada Centralne banke Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bankarska kriza u Rusiji je nemoguća jer su banke trenutno mnogo bolje pripremljene za tekuću tešku situaciju, a Centralna banka im dodatno pomaže regulatornim olakšicama, izjavila je na nedeljnoj konferenciji za novinare direktorka Banke Rusije Elvira Nabiulina.

Ona je istakla da se trenutna situacija odražava na banke: smanjuje se kvalitet aktiva, mnogi građani i kompanije restrukturiraju svoje kredite, banke gube profit, a prihodi od provizija opadaju.

Ipak, prema njenim rečima, trenutna situacija se suštinski razlikuje od onog što se događalo 2008. ili 2014. godine.

„Banke trenutno imaju stvarne efektivne rezerve i kapitala i likvidnosti. One su mnogo bolje pripremljene dočekale ovu situaciju. Istovremeno i mi takođe pružamo regulatorne olakšice kako bi, bez obzira na svoje rezerve i zaštitni iznos kapitala, banke mogle upravo te gubitke da razvuku u vremenu“, objasnila je Nabiulina.

Direktorka Centralne banke Rusije podsetila je takođe da CB redovno sprovodi stres-testove, koji pokazuju da uprkos značajnom smanjenju dobiti, banke i dalje imaju kapital, kako da obavljaju restrukturizaciju, tako i da nastave da kreditiraju privredu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala