Uključena najmodernija tehnika: Kako se ruska vojska bori protiv virusa

© Foto : Grad ValjevoRuska vojska u Valjevu
Ruska vojska u Valjevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji su u borbu protiv virusa korona aktivno uključili opremu i tehniku koja je u službi ruske armije. Da bi sprečile širenje zaraze, Oružane snage Rusije koriste kako proverenu, tako i inovativnu tehnologiju, koja se mogla videti samo na specijalizovanim izložbama.

Za razliku od većine evropskih zemalja, Rusija aktivno koristi vozila nuklearnih, bioloških i hemijskih zaštitnih snaga, a prvenstveno RHM-4 (hemijsko izviđačko vozilo napravljeno na bazi oklopnog transportera BTR-80), dezinfekcione komplekse DKV-1, vozila za pranje i polivanje ulica i protivpožarna vozila APKM, kao i stanice ARS-14KM, koje predstavljaju tehnologiju nove generacije sa najsavremenijim karakteristikama.

Video-konferencija ruskih i srpskih lekara - Sputnik Srbija
Ruski lekar za Sputnjik: Zbrinjavali smo u Srbiji i najteže pacijente /video, foto/

Ministarstvo odbrane Rusije poslalo je slična vozila i u Srbiju i Italiju u sklopu pomoći. Tamo su prevezeni i kompleksi za aerosolnu dezinfekciju KDA na bazi teretnih vozila „Kamaz“, kao i multifunkcionalni mobilni kompleks za analizu patogenih bioloških materijala, koji omogućava da se za 15 minuta u jednom području otkrije do 25 različitih uzročnika zaraznih bolesti.

U borbu protiv zaraze u Rusiji biće uključene i rezerve Ratne mornarice. Ministarstvo odbrane već je pripremilo plutajuću bolnicu „Irtiš“, koja može primiti do 450 pacijenata sa virusom korona u slučaju da se situacija na Bliskom istoku pogorša. Brod je napravljen 1981. godine, a pre nekoliko godina je modernizovan i opremljen savremenom medicinskom opremom.

Za prevoz pacijenata i medicinskog osoblja, kao i medicinske opreme i za evakuacije građana iz drugih zemalja koriste se vojni transportni avioni i helikopteri. Ruski teški transportni avion AN-124-100 „Ruslan“ početkom aprila dostavio je humanitarnu pomoć u SAD.

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaRuski teški transportni avio AN-124-100 „Ruslan“ početkom aprila dostavio je humanitarnu pomoć u SAD
Uključena najmodernija tehnika: Kako se ruska vojska bori protiv virusa  - Sputnik Srbija
Ruski teški transportni avio AN-124-100 „Ruslan“ početkom aprila dostavio je humanitarnu pomoć u SAD

Pored toga, tehniku ruske proizvodnje koriste i oružane snage drugih zemalja. Na primer, u Indiji se za prevoz tereta u udaljene krajeve koriste transportni avion Il-76MD, a za transport između država avion An-32. Indijske Vazduhoplovne snage koriste i ruske helikoptere Mi-17V-5 za dostavu hrane i medicinske pomoći u regione sa nerazvijenom infrastrukturom.

Podsetimo, četvrtog aprila 11 ruskih aviona Il-76 sletelo je u Srbiju kako bi pružili pomoć u borbi protiv virusa korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala