U Srbiji još pet žrtava korone, novih 162 zaraženih /video/

© Sputnik / Dejan Simić Ulaz u Klinički centar Srbije, Klinika za infektivne bolesti
 Ulaz u Klinički centar Srbije, Klinika za infektivne bolesti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je u poslednja 24 sata još pet osoba preminulo od posledica novog virusa korona, čime je ukupan broj umrlih povećan na 139. Prema najnovijim podacima, virus je potvrđen kod još 162 osobe, čime se broj zaraženih popeo na 7.276.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je na konferenciji za novinare da je u poslednja 24 sata testirano 2.688 osoba.

Kako je naveo, preminulo je još pet osoba, među kojima četiri muškarca i jedna žena.

Hospitalizovano je 3.477 osoba, a 96 pacijenata je na respiratoru. Izlečene su 1.063 osobe. Ukupan broj zdravstvenih radnika pozitivnih na kovid 19 je 622. Gojković je rekao i da su na Institutu za onkologiju bila 64 zdravstvena radnika zaražena virusom korona, a da ih je sada 12.

Od početka pandemije u Srbiji ukupno je testirano 51.324 osoba.

Procenat smrtnosti iznosi 1,91 odsto.

Kon: Izlazimo iz ove situacije

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da Srbija izlazi iz epidemije. Vraćanje virusa na severnu hemisferu je postao sve jasnije artikulisan kako po stavovima SZO, a tako i po stavovima predsednika nekih država i o tome se ozbiljno razmišlja, rekao je dr Kon.

„Kada izađemo iz ove situacije, moramo da sačuvamo i kapacitete i sposobnost brzog reagovanja i postupno da smanjujemo mere kako bismo zadržali preko potrebnu budućnost“, istakao je Kon.

Kon je naveo, kada dođemo do desete nedelje, biće pojedinačnih otkrivanja bolesti.

„Ekscesne situacije su moguće, ali sve manje, jer je nadzor sve bolji, a aktivnost virusa manja“, ocenio je epidemiolog Kon.

Pre otvaranja granica potrebno je napraviti dobru strategiju kako ćemo se štititi od importovanih slučajeva, napomenuo je Kon i dodao da će mere u okviru epidemije biti na snazi i dalje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala