Testovi za antitela na kovid pomažu da se izbegne drugi talas epidemije

© REUTERS / FLAVIO LO SCALZOZdravstveni radnici uzimaju uzorke krvi za testove na virus korona (kovid 19) u Milanu
Zdravstveni radnici uzimaju uzorke krvi za testove na virus korona (kovid 19) u Milanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sprovođenje testova koji određuju prisustvo antitela na virus korona i otkrivanje infekcije u ranoj fazi mogu da pomognu da se izbegne drugi talas epidemije, izjavio je za Sputnjik profesor sa Univerziteta u Đenovi Roberto Gasparini.
„Upotreba seroloških testova (za određivanje antitela ) razlikovaće se u zavisnosti od faze pandemije. Trenutno se pandemija kreće ka prelaznoj fazi. Upravo u ovom trenutku serološki testovi mogu biti veoma korisni. Kada konačno dostignemo fazu manjeg rizika, oni će moći da se koriste za brzo prepoznavanje novih slučajeva koji bi mogli pokrenuti novi talas epidemije“ objasnio je Gasparini.

Od četvrtka italijanska regija Lombardija, koja je postala epicentar izbijanja virusa korona, sprovodi serološka ispitivanja krvi za otkrivanje antitela. Kako se navodi u saopštenju ovog regiona, testovi će početi da se vrše u provincijama koje su najviše pogođene epidemijom: Lodi, Kremona, Bergamo i Breša. Od 29. aprila proširiće se na ceo region. Procenjuje se da će se testirati oko 20 hiljada ljudi dnevno.

Uređaj i testovi koje je napravila italijanska kompanija „Diazorin“, omogućavaju da se automatski otkrije prisustvo antitela na virus korona u krvi. Na taj način moći će da se utvrdi broj onih koji su već preležali virus, a čija dijagnoza nije utvrđena tradicionalnim metodama, odnosno brisom iz nosa i grla ili molekularnom dijagnostikom.

Pretpostavlja se da prisustvo antitela ne ukazuje samo na preležanu bolest, već i na određeni imunitet na novu infekciju.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u sredu je u Italiji zabeleženo više od 187 hiljada slučajeva zaraze novom vrstom virusa korona, oporavilo se više od 54 hiljade pacijenata, ukupan broj žrtava premašio je 25 hiljada ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zabeleženo više od 2,65 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 185 hiljada ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala