Rusija poručuje: Ne treba „stezati omču oko vrata“ onima kojima se pomaže

© AP Photo / Kevin HagenMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori na 74. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori na 74. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina je blokirala u UN rusku rezoluciju o ublažavanju sankcija u vreme pandemije virusa korona. Rusija u ovome vidi politizaciju situacije, istakavši da ne treba istovremeno i pomagati i „stezati omču oko vrata“ onima kojima se pomaže.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je blokadu rezolucije objasnio time da ona, navodno, ponavlja suštinu dokumenta, koji su predložile SAD, zemlje EU i niz drugih država, a koji je odbačen početkom ovog meseca.

Kuleba je izjavio da je tekst dokumenta izmenjen, ali da je suština ista, i optužio je Rusiju za pokušaj manipulacije. On je obećao da će se slične ruske rezolucije blokirati i u budućnosti.

Međutim, stalno predstavništvo Rusije pri UN smatra da su zemlje se koje nisu podržale rusku rezoluciju o borbi protiv epidemije virusa korona u Generalnoj skupštini UN-a pokazale politizovani pristup. U ruskoj rezoluciji predloženo je da se odustane od jednostranih sakcija, koje su uvedene mimo odobrenja UN-a. To bi omogućilo da sve zemlje imaju pristup lekovima i hrani tokom pandemije.

Kako se navodi, grupa zapadnih zemalja i država koje su ih podržale, 22. aprila su sprečile usvajanje nacrta Deklaracije UN o solidarnosti u borbi protiv virusa korona.

„Mi smo pre svega reagovali na apele tih zemalja, koje se suočavaju sa ozbiljnim problemima u borbi protiv bolesti zbog ograničavajućih mera, koje su uvedene protiv njih“, navodi se u saopštenju ruske strane.

U nacrtu rezolucije bilo je govora i o povećanju proizvodnje lekova i njihovoj pristupačnosti, o neophodnosti pružanja pomoći ugroženim zemljama od strane međunarodnih finansijskih institucija. Rezolucija je osuđivala demonstriranje rasizma i ksenofobije u kontekstu borbe protiv bolesti.

„Oni koji su odlučili da blokiraju odobravanje tog dokumenta u Generalnoj skupštini potvrdili su da ne žele da odustanu od politizovanih pristupa, fobija i interesa uskih grupa. Jasno su pokazali da njihovi pozivi na solidarnost i pomoć zemljama sa ograničenim resursima u borbi protiv virusa korona nisu ništa do propaganda“, saopštile su ruske diplomate, istakavši da ne treba istovremeno i pomagati i „pritezati omču oko vrata“ onima kojima se pomaže.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala