Nezapamćeni toplotni talas se nadvio nad Sibirom — stižu 30 stepeni i veliki požari

© Sputnik / Olьga Halmanova / Uđi u bazu fotografijaPožar u kasarni u Krasnojarskom kraju
Požar u kasarni u Krasnojarskom kraju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dnevne temperature na jugu zapadnog Sibira prelaziće 30 stepeni Celzijusa u narednih pet dana usled snažnog talasa toplog vazduha iz Srednje Azije i Kine, rekao je Sputnjiku naučni rukovodilac Hidrometeorološkog centra Roman Viljfand.
„Nezapamćeno vreme na jugu zapadnog Sibira. U narednih pet dana temperatura će biti iznad proseka za 8-12 stepeni Celzijusa. U Novosibirskoj oblasti će biti oko 20 stepeni, ali se ona ne može uporediti sa temperaturom u Hakasiji, gde će sutra biti 25-30 stepeni, a prekosutra 26-31 stepen, dok će u Altajskom kraju dostići i 32 podeoka“, rekao je meteorolog.

U Hidrometeorološkom centru upozoravaju na vremenske uslove koje su opasne po zdravlje. U Sibiru bi trebalo da bude niža temperatura nego u Moskvi.

„To je azijski deo u kojem se tak završio mraz i sad odjednom dolazi tako snažan talas vrućeg vazduha iz Srednje Azije, iz Kine. To je opasna temperatura“, rekao je Viljfand.

On je dodao da će ovako visoke temperature trajati jedan do dva dana.

Visoka temperatura može izazvati velike požare, smatraju ruski stručnjaci. U svim sibirskim regionima je uveden poseban antipožarni režim. Stanovnicima je zabranjeno da idu u šume, pale vatru i smeće. U Novosibirskoj oblasti se već pod požarima nalazi oko 250.000 hektara šume.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala