Može li korona da pokvari planove NATO-a na granicama Rusije

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKI NATO trupe se iskrcavaju na obali Ustka u severnoj Poljskoj, tokom vojnih vežbi Baltops u Baltičkom moru.
NATO trupe se iskrcavaju na obali Ustka u severnoj Poljskoj, tokom vojnih vežbi Baltops u Baltičkom moru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog epidemije virusa korona Američka komanda u Evropi ne isključuje mogućnost smanjenja obima NATO vežbi „Baltops“ na Baltičkom moru, pa čak i njihovo otkazivanje.

Iako pripreme za sada idu po planu, korona će, najverovatnije, pokvariti planove NATO-a.

„U kontekstu poslednjih događaja održavanje vežbi je apsolutno opasno. Podsetiću vas da i Kina optužuje Ameriku da su američki vojnici za vreme vojnih vežbi doneli virus korona u Vuhan. Primer je nosač aviona čija čitava posada boluje od virusa korona. Dakle, postoji direktna paralela između vojske i širenja virusa, čak i ako ne uzmete u obzir teoriju da je nulti pacijent izašao iz vojnih tajnih laboratorija. S obzirom na to koliko se i kako virus brzo širi, nemoguće je zanemariti pretpostavku da u zapadnim vojskama ima zaraženih. Jasno je da je nemoguće držati distancu za vreme vojnih vežbi — mora se stajati rame uz rame i nemoguće je pridržavati se preporučenog rastojanja od metar i po“, kaže Konstantin Blohin, ekspert ruskog Centra za istraživanje problema bezbednosti.

On ističe da su vežbe na ruskim granicama sredstvo za obuzdavanje Rusije, instrument vojno-političkog i psihološkog pritiska i podseća da su NATO i SAD još pre pandemije značajno pojačali svoju aktivnost duž ruskih granica kako bi provocirali Moskvu.

„S obzirom na trenutnu situaciju s virusom, jasno je da su samo napravili pauzu i privremeno obustavili ovaj proces. Takođe, poznato je da su virus i ekonomska kriza privremeni fenomeni, ali takav fenomen kao što je obuzdavanje Rusije od strane Zapada traje već više vekova. Očigledno je da će kada sve ovo sa koronom prođe, ponovo krenuti obuzdavanje Rusije“, upozorava Blohin.

Svoje reči Blohin je potkrepio primerom kada je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao međunarodnu zajednicu da odustane od sankcija tokom epidemije kako bi se efikasnije izborila sa krizom, da bi bukvalno već sutradan Donald Tramp najavio nove sankcije protiv Rusije zbog sporazuma OPEK+.

„Jasno je da će, s obzirom na katastrofalnu situaciju s virusom u mnogim zemljama, uključujući i Ameriku, ovaj vojni kontingent možda biti potreban za rešavanje unutrašnjih problema, a ne kako bi pokazao evroatlantsku solidarnost sa baltičkim zemljama u njihovom obuzdavanju Rusije. Odluka da smanje ili ukinu vojne vežbe je samo privremena, a sve će se posle korone nastaviti sa novom snagom. To ne znači da će svet posle virusa biti drugačiji“, smatra Blohin.

Korona se uvukla i u vojsku

Komandant snaga NATO-a u Evropi general Tod Volters je rekao da godišnji veliki manevri NATO-a u Baltičkom moru mogu da promene format ili da budu otkazani zbog epidemije korona virusa kovid 19, ali je potvrdio da su pripreme za „Baltops“ u toku i da se manevri očekuju u junu-julu. Međutim, kako je dodao američki general, zbog situacije sa pandemijom EUKOM i NATO mogu promeniti planove svojih operacija.

Blohin smatra da je moguće otkazivanje manevara pozitivno, jer u trenutnim uslovima vežbe mogu dovesti do širenja pandemije korona virusa ne samo među vojskom NATO-a, već i među civilnim stanovništvom.

Pomorske vojne vežbe „Baltops“ održavaju se na Baltičkom moru od 1971. godine, pod pokroviteljstvom Evropske komande američke Ratne mornarice. Prošle godine je učestvovalo 18 zemalja-članica NATO-a, sa oko 12 hiljada vojnika, 44 ratna broda, 40 aviona i helikoptera.

Neki zapadni mediji ocenjuju da će moguće smanjenje razmera ili otkazivanje „Baltops“ vežbi ove godine negativno uticati na sposobnost Alijanse da efikasno obuzda „ratobornu“ Rusiju.

Podsetimo, zbog širenja virusa korona, NATO je krajem marta morao značajno da smanji razmere vežbi „Branilac Evrope 2020“, koje su bile planirane kao najveći manevri u Evropi od kraja Hladnog rata.

Ruska vojska gradi bolnice

Ruski vojni eksperti napominju da su Oružane snage Rusije danas angažovane na planiranim zadacima, a da se vežbe većeg obima ne izvode iz razloga što Rusija ne želi da ugrozi svoje vojnike. Moskva ima čvrst i uravnotežen odnos prema situaciji, koju pomno prati.

Planirane borbene obuke se odvijaju isključivo u samoizolovanim pukovima.

„Naše najveće vojne vežbe, koje su na Zapadu izazvale pravi šok, održane su još pre pandemije virusa korona. Mislim da su sada sve snage Ministarstva odbrane usmerene, pre svega, na podizanje novih bolnica i tako dalje“, kaže Blohin.

Podsetimo, izgradnja 16 vojnih bolnica za inficirane virusom korona je najvažniji zadatak koji se trenutno nalazi pred ruskom vojskom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala