Ko su najveći kupci ruske nafte

© Sputnik / Sergej Subotin / Uđi u bazu fotografijaRosnjeft
Rosnjeft - Sputnik Srbija
Pratite nas
Magazin „Forbs“ objavio je listu top 20 najvećih kupaca ruske nafte prošle godine. Na čelu liste našla se kineska korporacija „Čajna oil“.
„Čajna oil“ najviše kupuje naftu od „Rosnjefta“ – 39,7 miliona tona. Ona je za ovu količinu izdvojila 18,3 milijarde dolara. Kako navodi magazin, 2019. godine Kina je ustanovila novi rekord po uvozu nafte. U poređenju sa 2018. godinom isporuke su porasle za 9,5 odsto i dostigle 500 miliona tona, ali je pritom sačuvala status najvećeg kupca ruske nafte.

Prva četiri mesta na listi su ostala nepromenjena od prošle godine. Drugo mesto je ponovo pripalo švajcarskom trejderu „Lukoila“ „Litasku“, koji je prošle godine kupio 38,3 miliona barela nafte za 17,4 milijarde dolara.

Na trećem mestu je trejder „Rosnjefta“ „Rosnjeft trejding“, koji je kupio 28 miliona tona za 12,5 milijardi dolara.

Na četvrtom mestu se našla „ćerka“ francuskog „Totala“ sa 22 miliona tona, vrednosti 10,2 milijarde dolara. Petorku lidera zatvara privatna kineska kompanija „CEFC“ (9,3 miliona tona za 4,5 milijarde dolara).

U top 10 je ušao u švajcarski „Glenkor“, britanska QHG „Trejding“, poljski naftni koncern „Orlen“, ruski „Tatnjeft Jurop“ i trejderska filijala kompanije „Rojal Dač šel“ — „Šel trejding“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala