Italija počinje testiranje vakcine protiv kovida 19 na ljudima ovog leta

CC0 / Piksabej / Vakcina – ilustracija
Vakcina – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona na ljudima u Italiji počeće na leto ove godine, saopštile su danas biotehnološke kompanije „ReiTera“ (Italija), „Leukoker“ (Nemačka) i „Universels“ (Belgija), koje su objavile da su otpočele stratešku saradnju u cilju ubrzanog razvoja ovog medicinskog preparata.

„’ReiTera‘ se trenutno priprema za prva klinička ispitivanja na ljudima, koja treba da počnu u Italiji ovog leta“, navodi se u saopštenju.

Nova vakcina biće napravljena na bazi adenovirusnog vektora, čiju su prvu fazu ispitivanja italijanski biolozi već završili.

CC0 / Piksabej / Laboratorijska ispitivanja
Italija počinje testiranje vakcine protiv kovida 19 na ljudima ovog leta - Sputnik Srbija
Laboratorijska ispitivanja

Prema saopštenju, u slučaju uspešnih kliničkih ispitivanja, ove kompanije biće spremne da odmah pokrenu „masovnu proizvodnju nove vakcine“.

„Partneri nameravaju da učestvuju u ovom programu kombinujući sopstvene snage i iskustvo radi ubrzanog razvoja vakcine. U cilju podrške borbe protiv pandemije kovida 19, tri evropske biotehnološke kompanije osnovale su zajednički evropski konzorcijum za sprovođenje ove strategije“, piše u zajedničkom saopštenju.

Partneri iz konzorcijuma ističu da je pored razvoja sigurne i efikasne vakcine, podjednako važno u rekordno kratkom roku organizovati proizvodnju više miliona doza radi vakcinacije. U saopštenju se ističe da su kompanije spremne da ispune oba zadatka.

Paralelno s kliničkim ispitivanjima vakcine, konzorcijum će početi sa proizvodnjom i pravljenjem zaliha. Očekuje se da će početkom 2021. godine već biti dostupno oko šest miliona doza novog leka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala