Zelenski obećao: Okončaću sukob u Donbasu do kraja mandata

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izrazio je uverenje da će okončati konflikt u Donbasu do kraja svog predsedničkog mandata, koji ističe 2024. godine.
„Siguran sam da ću za mandata završiti taj konflikt. Uveren sam u to. Već sam rekao da sam spreman da sačekam jednu godinu, zatim i da radim na tom pitanju još jednu. Ukoliko Minski sporazum ne bude funkcionisao, menjaćemo taktiku. Spremni smo na to, godina još uvek nije prošla“, rekao je on.

Zelenski je ocenio da se sastanci na nivou kontaktne grupe i dalje održavaju svake sedmice, kao i da je jedini cilj ukrajinske strane – rezultat.

„Nastojimo da ubrzamo taj proces, da dođemo do rezultata. Nakon svakog susreta nastojimo da potpišemo nekakav dokument da potvrdimo da smo došli do bilo kakvog rezultata, da smo nešto učinili svrsishodno“, zaključio je on.

Podsetimo, početkom aprila 2014. stanovnici Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine odbili su da priznaju legitimitet februarskog državnog prevrata. Oni su proglasili stvaranje „narodnih republika“, proglasili suverenitet i formirali svoje vlade.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra ove teritorije kao okupiranim. U aprilu 2014. ukrajinska vlada pokrenula je vojnu operaciju protiv LNR i DNR, a u sukobima je stradalo više od devet hiljada ljudi.

Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, da nije umešana u događaje u Donbasu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da Rusija nije subjekat Minskog sporazuma i da samo može da vrši pritisak na sukobljene strane.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala