Uranak na terasi! Predrag Kon otkriva kakve se mere spremaju za Prvi maj i Đurđevdan

Pratite nas
Policijski čas mogao bi da bude na snazi i za Prvi maj i za Đurđevdan, ali konačna odluka o tome, za sada, nije doneta. Vrtići bi mogli da budu otvoreni odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, a na koncerte, svadbe, u bioskope i pozorišta mogli bismo da krenemo već tokom leta.

To za Sputnjik kaže epidemiolog Predrag Kon, koji smatra da bi bilo logično da se u periodu nadolazećih praznika policijski čas uzme u obzir kao mera, ali napominje da ne može samostalno sa sigurnošću da tvrdi koje će tačno mere biti primenjene. Za sada je sigurno samo da će se odluke o merama za praznike donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Policijski čas za Prvi maj i Đurđevdan?

Sagovornik Sputnjika ističe da je značaj predstojećih praznika već sada jasan, jer omogućavaju kontakte i prenošenje virusa i smatra da bi bilo vrlo loše da se u tom periodu trenutna situacija pokvari.

„Činjenica je da je sve manja verovatnoća da nam se tako nešto desi, pogotovo za Đurđevdan, jer do tada ima još dosta vremena i verovatno će se nivo aktivnosti drastično spustiti“, predviđa Kon.

Ipak, prvomajski praznici su bliži, a naš sagovornik kaže da će aktivnost virusa tada još uvek biti relativno prisutna.

„Imamo još jedan vikend pre Prvog maja. Taj vikend i prvomajski praznici su još osetljive tačke i trenuci kada moramo da ili zadržimo mere ili ih olabavimo na način na koji neće dolaziti do povećanja kontakata“, istakao je Kon.

Vrtići otvoreni pre škola

Govoreći o tome kada će vrtići biti otvoreni i pod kojim uslovima, Kon smatra da bi to trebalo da se desi onda kada bude ukinuto vanredno stanje, jer je ta odluka bila povezana sa zabranom kretanja i prestankom rada.

© Foto : freeimages/weliton slimaOtvaranje vrtića moglo bi da se desi odmah nakon završetka vanrednog stanja
Uranak na terasi! Predrag Kon otkriva kakve se mere spremaju za Prvi maj i Đurđevdan  - Sputnik Srbija
Otvaranje vrtića moglo bi da se desi odmah nakon završetka vanrednog stanja

Nadovezujući se na ukidanje vanrednog stanja, on napominje da su svesni da postoje roditelji koji nemaju gde da ostave dete, pogotovo sada, kada nije adekvatno da deca budu kod baka i deka, jer su najosetljiviji deo populacije.

Zato kaže da je moguće da će se vrtići otvoriti pre škola, ali ne za sve, kako bi rizik bio minimalan.

„To sve zavisi od situacije. Možda će i odmah u potpunosti da se otvore vrtići. Nama će se situacija, u bliskoj budućnosti, popravljati. Normalno, moram da budem oprezan, ali ovog puta ne vidi se pogoršanje. Mogu da nam se dese ekscesi, kao što se desilo u nekoj zdravstvenoj ustanovi, gerontološkom smeštaju, ali ne verujem da će to imati snage da ponovo podigne aktivnost virusa“, smatra Kon.

Kada ćemo na koncerte i svadbe — najteže pitanje

Upitan kada ćemo ponovo moći da posećujemo koncerte, bioskope, svadbe i veća okupljanja generalno, sagovornik Sputnjika kaže da je prilično teško odgovoriti na to pitanje, jer su to mesta gde se veliki broj ljudi sastaje na duže vreme.

© Boris MalagurskiOgraničavanje broja mesta može biti rešenje za javna okupljanja
Uranak na terasi! Predrag Kon otkriva kakve se mere spremaju za Prvi maj i Đurđevdan  - Sputnik Srbija
Ograničavanje broja mesta može biti rešenje za javna okupljanja

On dodaje da je svestan da mere koje se tiču takvih okupljanja nisu popularne i da mu je jasno šta sve nose sa sobom, ali stoji iza toga da su neophodne.

„Biće tih mera i dalje. To mogu da kažem. A kako će biti i koliko će se popuštati, zavisi od onoga što budu pokazivale brojke i istraživanja“, istakao je Kon.

Kon kao moguće rešenje, po kom bismo ponovo mogli da prisustvujemo većim skupovima, vidi razređivanje broja posetilaca, odnosno, ograničavanje broja mesta, ali ponovo napominje da je to isključivo njegovo mišljenje i da će sve odluke biti donete na sastancima kriznog štaba.

Predrag Kon i Darija Kisić - Sputnik Srbija
Kon: Kraj epidemije se može očekivati oko 10. i 12. nedelje

„Lično mislim da će mere biti ublažene i da će preko leta okupljanja biti moguća, ali da ćemo kasnije, u toku godine ponovo morati da ih uvodimo. Naravno, u zavisnosti od situacije. Time hoću da kažem da je vrlo verovatno da će virus ponovo početi da diže glavu pred kraj godine ili jeseni, a možda i nešto ranije“, smatra Kon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala