Top-menadžer „Lukoila“: Roboti doveli naftu o ovakvo stanje

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaStacionarna platforma kompanije Lukoil
Stacionarna platforma kompanije Lukoil - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija sa cenom ruske nafte marke „Urals“ nije toliko strašna, kao sa američkom „VTI“, smatra potpredsednik naftnog giganta „Lukoil“ Leonid Fedun.

Fedun je u intervjuu ruskom Prvom kanalu primetio da su rezerve nafte u Americi na istorijskom maksimumu, sirovine više nemaju gde da se čuvaju, što je dezorjentisalo investitore.

„Pored toga, smešno je to što se danas trgovinom ne bave ljudi, već roboti. Roboti – algoritmi su počeli da prodaju naftu i oterali je u minus“, naveo je on.

Fedun je primetio da situacija sa ruskom naftom nije tako strašna, iako je dosta teška, pošto sporazum OPEK+ počinje da važi tek od maja.

„Na žalost, tek od sredine maja možemo se nadati da će tržište početi da se rasterećuje. Zahvaljujući sporazumu sa OPEK možemo se izvući. Bez tog sporazuma, mi bismo se udavili u nafti i morali bismo hitno da napuštamo naftna polja“, dodao je on.

Po njegovim rečima, situacija na tržištu nafte će zavisiti od toga kada će države početi da ukidaju karantin. Na primer, Kina je to već uradila i povećala potražnju za naftom skoro do ranijeg nivoa – oko 10 miliona barela dnevno. Indija se još uvek nalazi u karantinu, a tamo su potrebe za naftom pale za 50 odsto. Situacija u Evropi je poznata.

„Međutim, zahvaljujući sporazumi OPEK+ nadam se da nećemo preći ivicu provalije“, zaključio je top-menadžer naftne kompanije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala