Smrtnost u Rusiji za 4,5 odsto niža od prošlogodišnje

© Press-služba Departamenta zdravoohraneniя goroda Moskvы / Uđi u bazu fotografijaBolnica koja prima u Rusiji obolele od koronavirusa
Bolnica koja prima u Rusiji obolele od koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Opšta smrtnost u Rusiji je ove godine za 4,5 odsto manja nego što je to bio slučaj 2019. godine, izjavio je ministar zdravlja Ruske Federacije Mihail Muraško.

Kako je ocenio, vlasti Rusije pomno prate situaciju po pitanju smrtnosti u Rusiji, budući da prekvalifikacija medicinskih radnika u svetlu borbe protiv virusa korona ne sme ni na koji način da se odrazi na opšte stanje pružanja medicinske pomoći.

U osvrtu na situaciju sa virusom korona u Rusiji, Muraško je rekao da je ona pod kontrolom, kao i da je stvorena svojevrsna „vremenska rezerva“ da se obave sve neophodne pripreme i da se mobilišu potrebni zdravstveni radnici.

Pored toga, oko 1,3 miliona zdravstvenih radnika u Rusiji prošlo je obuku za pružanje pomoći obolelim od virusa korona, iako je trenutno na tom zadatku oko 360.000 doktora.

Međutim, Muraško je ukazao na to da je situacija u regionima malo problematičnija po pitanju epidemije, te da je neophodno izdvojiti dodatna sredstva kako bi se poboljšali uslovi za lečenje novih pacijenata.

S tim u vezi, dodao je, Rusija je izdvojila 80 milijardi rubalja (oko milijardu dolara) za regione kako bi se napravili i opremili dodatni kapaciteti za smeštanje pacijenata.

Rusija ima 2.300 teških slučajeva virusa korona

Prema njegovim rečima, trenutno u ruskim bolnicama ima oko 2.300 teških slučajeva virusa korona, dok je oko 1.300 pacijenata na respiratorima.

„Sve teške slučajeve leče vodeći specijalisti u zemlji“, naglasio je.

Pored toga, u bolnicama je smešteno i 45.000 pacijenata kojima se svakodnevno prati stanje.

Među njima je, dodao je, i oko 2.000 dece.

Počela klinička ispitivanja pet preparata protiv virusa korona

Muraško je takođe naveo i da je Rusija pokrenula klinička ispitivanja pet preparata za lečenje od virusa korona, kao i da se još četiri nalaze u procesu registrovanja.

Prema njegovim rečima, klinička ispitivanja se sprovode u federalnim klinikama, a namenjena su teškim slučajevima kako bi se izbegli katastrofalni scenariji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala