Virus aktivan u suzama zaraženih koronom i do 27 dana

CC0 / Pixabay / Muškarac plače.
Muškarac plače. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Virus Sars-Kov-2, koji je odgovoran za pandemiju Kovid-19, aktivan je i u suzama zaraženih pacijenata, pokazalo je istraživanje Nacionalnog Instituta za infektivne bolesti u Rimu.

Polazeći od brisa uzetog iz oka zaraženog pacijenta, koji je imao bilaterali konjuktivitis, istraživači su uspeli da izoluju virus, pokazujući tako da se on može razmnožavati, ne samo u respiratornim organima, već i u oku, prouzrokujući konjuktivitis.

Ovo otkriće, objavljeno u časopisu „Annals of Internal Medicine“, ima važne implikacije za opšte zdravlje, pa je rezultat do kojeg su došli italijanski lekari, prosleđen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

“Ovo istraživanje pokazuje da oči nisu samo jedan od ulaznih vrata virusa u telo, već i potencijalni izvor zaraze”, prokomentarisala je Konćeta Kastileti, načelnik operativne jedinice u laboratoriji klinike Spalanzani u Rimu.

Otkriće je potvrdilo da je neophodno obezbediti odgovarajuća zaštitna sredstava i za lekare oftalmologe, za koje se do sada smatralo da su relativno sigurni od rizika zarazom virusom korona.

Merenje temperature - Sputnik Srbija
Osam znakova koji pokazuju da ste možda već preležali virus korona

Istraživanje je potvrdilo da brisevi oka mogu biti pozitivni na infekciju virusa i u slučaju kada na uzorcima iz respiratornog sistema nema više vidljivih tragova virusa.

Tri sedmice nakon hospitalizacije pacijenti kod kojih se zaraza testira putem brisa iz respiratornih organa, negativni su na Kovid-19, dok je uzorak iz brisa oka bio i dalje slabo pozitivan i do 27 dana od početka hospitalizacije, prenosi Tanjug.

Biće potrebno dalje istraživanje kako bi se proverilo koliko dugo je virus u suzama aktivan i potencijalno zarazan.

„Ovo je još jedna kockica u mozaiku koji sastavljamo pokušavajući da otkrijemo komplikovanu tajnu ovoga virusa“, rekla je generalna direktorka Marta Branka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala