Neredi u predgrađu Pariza zbog navodne policijske brutalnosti /video/

© AFP 2023 / GEOFFROY VAN DER HASSELTČovek ispaljuje vatromet tokom sukoba sa policijom u severnom predgrađu Pariza
Čovek ispaljuje vatromet tokom sukoba sa policijom u severnom predgrađu Pariza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četvrtu uzastopnu noć u predgrađu Pariza nepoznate osobe organizovale su nemire. One su palile automobile i kante za smeće, a takođe bacale pirotehničke granate na policiju.

Neredi su izbili nakon što se motociklista bez kacige 18. aprila zakucao u otvorena vrata policijskog automobila u Vilnev la Garanu. Motociklista je prevezen u bolnicu sa otvorenim prelomom butne kosti.

Ovaj incident, čije se okolnosti još uvek utvrđuju, izazvao je brojne objave na društvenim mrežama koje su osuđivale akcije policije i pozivale na proteste.

Vlasti navode da su pripadnici policije otvorili vrata automobila jer su hteli da zaustave motociklistu koji se kretao velikom brzinom, ali očevici i snimci sa mesta incidenta ukazuju na to da su vrata otvorena namerno kako bi naterali vozača da stane. Demonstranti tvrde da je u pitanju policijska brutalnost.

​Protesti su nastavljeni u pariskom predgrađu Senski visovi u noći između 21. i 22. aprila, uprkos tome što je lokalna prefektura saopštila o smanjenom nivou nasilja u poređenju sa prethodnim noćima.

​Najozbiljniji incident desio se u Žanvilijeu, gde je namerno zapaljena osnovna škola. U požaru su oštećene direktorova kancelarija i još dve prostorije.

Kao i prethodnih noći, demonstranti su bacali pirotehnička sredstva na policijske snage koje su angažovane u ugušivanju nemira.

​Takođe, nekoliko automobila je zapaljeno u departmanu Sever u Lilu, Rubeu i Turkoanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala