Nemačka počinje kliničko testiranje vakcine protiv korone

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija dece
Vakcinacija dece - Sputnik Srbija
Pratite nas
Institut za vakcine i biomedicinske preparate „Paul Erlih“ dao je odobrenje za prvo kliničko testiranje vakcine protiv kovida 19 u Nemačkoj, saopštila je njegova pres-služba.
„Odobrenje je dato nakon pažljive procene profila potencijalne koristi i rizika za kandidate za vakcinisanje. Zahvaljujući preliminarnim intenzivnim naučnim konsultacijama sa pronalazačem preparata kompanijom ’BioNTech‘, institut ’Paula Erliha‘ je uspeo da završi proces za četiri dana“, navodi se u saopštenju.

U institutu su dodali da je testiranje potencijalnih vakcina na ljude važna etapa u pravljenju bezbednog i efikasnog preparata protiv kovida 19 za stanovnike zemlje i celog sveta.

U prvom delu kliničkog testiranja učestvovaće 200 zdravih dobrovoljaca, uzrasta od 18 do 55 godina. Svaki od njih će biti vakcinisan „jednom od nekoliko modifikacija vakcina“. Neko vreme će se svi dobrovoljci nalaziti pod posmatranjem, nakon čega će početi druga faza testiranja.

Ovo će biti četvrto kliničko testiranje preparata protiv kovida 19 u svetu, dodali su u institutu.

Kako je juče saopštila radiju „Eho Moskva“ predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji Melita Vujnovič, danas u svetu postoji 67 prototipova vakcina. Po njenim rečima, u najboljem slučaju, trebaće od godinu do godinu i po dana da se prođu sve faze kliničkog testiranja i pređe na masovnu proizvodnju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala