Nemačka će predati Rusiji arhive o sovjetskim zarobljenicima

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSovjetski ratni zarobljenici pred povratak u domovinu na stanici u blizini Osla na kraju Drugog svetskog rata
Sovjetski ratni zarobljenici pred povratak u domovinu na stanici u blizini Osla na kraju Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će dobiti od Nemačke prvi deo digitalizovanih arhiva o sovjetskim ratnim zarobljenicima do 9. maja, saopštila je ambasada Nemačke u Moskvi.

„U aktivnom smo kontaktu sa ruskom stranom, uključujući i sa kolegama iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova, u vezi sa predajom prve serije digitalizovanih arhivskih podataka o sovjetskim ratnim zarobljenicima. Planirano je da ceremonija predaje bude održana u Moskvi do 9. maja“, saopštio je predstavnik ambasade.  

Ambasada je napomenula da će se vreme i mesto ceremonije precizirati.

Nemačka će ruskim stručnjacima otkriti informacije o sovjetskim ratnim zarobljenicima i prinudnom radu iz vremena Drugog svetskog rata, koje se čuvaju u saveznoj arhivi u gradu Koblenc. Tamo se nalaze podaci o sudbini više od 500 hiljada sovjetskih građana.

O tome da će Berlin predati arhive Moskvi dogovorili su se ruski i nemački ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Hajko Mas prošle jeseni.

Kasnije je ovo potvrdio ambasador Nemačke u Rusiji Geza Andreas fon Gaj i napomenuo da dokumenti sadrže podatke o hiljadama sovjetskih vojnika.

U Rusiji je 2020. godina proglašena za Godinu sećanja i slave u čast 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pogledajte još:

► Putin: Arhive o ratu neće dozvoliti revidiranje istorije

► Kako su sovjetski obaveštajci osvojili arhiv nemačkog Abvera

► Prohorovka — najveće dostignuće rada sovjetskih obaveštajaca poznatih kao „Kembrička petorka“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala