Nastavlja se vrtoglavi pad: Cena nafte na se vratila u 1990-te

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna bušotina
Naftna bušotina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cene nafte u svetu u padu su za 3-12 odsto, a cena nafte tipa „Brent“ pala je na minimum od 11. decembra 1999. godine — na manje od 16 dolara po barelu, pokazuju podaci sa berzi.

Prema podacima od 6.34 po srednjoevropskom vremenu, cena junskih fjučersa severnomorske nafte tipa „Brent“ pala je za 12 odsto — do 16,85 dolara po barelu, a nekoliko minuta ranije, njena cena iznosila je i 15,99 dolara po barelu.

Junski fjučersi nafte tipa „VTI“ danas su u padu za 3,54 odsto, do 11,19 dolara po barelu.

Podsetimo, u ponedeljak su majski fjučersi nafte „VTI“ prvi put u istoriji imali negativne vrednosti — iznosili su i do minus 37 dolara po barelu.

S tim u vezi, ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je da je kolaps cene majskog fjučersa nafte „VTI“ na negativne vrednosti bio spekulativan, ali ne treba dramatizovati situaciju, jer se samo radi o tržištu papira, a ne stvarnoj vrednosti fizičke nafte.

Situacija na naftnom tržištu

Zbog pandemije virusa korona (patogen kovid-19), od koga je obolelo više od 2,5 miliona ljudi širom sveta, većina zemalja uvela je karantin, zatvorila granice i ograničila kretanje svojih građana.

U vezi s tim, potražnja za naftom je pala, a u martu države-članice OPEK plus nisu uspele da produže sporazume o proizvodnji: Rusija je insistirala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Saudijska Arabija nameravala da dodatno smanji proizvodnju za milion i po barela dnevno. Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala