Kremlj: Zelenski može da završi konflikt, ali ako ispuni uslove iz Minska

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski može da okonča sukob u Donbasu do kraja svog predsedničkog mandata – i u teoriji i u praksi, ali je potrebno da ispuni Minske sporazume, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„To je moguće i u teoriji i u praksi. Da bi se to učinilo, dovoljno je napraviti kontinuirane korake, koji su već duže vreme planirani u paketu mera za realizaciju Minskih sporazuma“, rekao je Peskov.

Ranije je Zelenski izjavio da je uveren da bi mogao da stavi tačku na sukob u Donbasu do kraja svog predsedničkog mandata i ocenio da se sastanci na nivou kontaktne grupe i dalje održavaju svake sedmice, kao i da je jedini cilj ukrajinske strane – rezultat.  

Podsetimo, početkom aprila 2014. stanovnici Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine odbili su da priznaju legitimitet februarskog državnog prevrata. Oni su proglasili stvaranje „narodnih republika“, proglasili suverenitet i formirali svoje vlade.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra ove teritorije kao okupiranim. U aprilu 2014. ukrajinska vlada pokrenula je vojnu operaciju protiv LNR i DNR, a u sukobima je stradalo više od devet hiljada ljudi.

Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, da nije umešana u događaje u Donbasu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da Rusija nije subjekat Minskog sporazuma i da samo može da vrši pritisak na sukobljene strane.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala