Hram Pobede skoro završen: Šojgu došao u inspekciju /video/

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja hrama ruske vojske
Izgradnja hrama ruske vojske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju radova na glavnom hramu Oružanih snaga Rusije koji se gradi u čast 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu u podmoskovskom parku „Patriot“.

Kako su saopštili u vojnom resoru, u ovom trenutku stručnjaci rade 24 časa na unutrašnjoj i spoljnoj dekoraciji hrama.

„Donji (mali) hram je već u potpunosti gotov. On je ukrašen plavom keramikom, dok su prilikom rada na mozaiku korišćeni delići stakla“, saopštili su u Ministarstvu.

Tokom inspekcije Šojgu je razgovarao sa glavnim arhitektom, umetnicima i vajarima o tekućim radovima u gornjem hramu.

„U ovom trenutku je praktično gotov majstorski posao. Prvi put je u istoriji centralna apsida, posvećena vaskrsenju Hristovom, urađena u metalnom reljefu. Jedinstveni ukras hrama, ikona i ikonostas su napravljeni od bakra sa emajlima, kao što se to radilo na vojnim ikonama“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu su naglasili i jedinstvenost svoda Hrama Pobede, koji je sastavljen od vitraža na kojima su prikazana ordenja kojima su vojnici nagrađivani za ratne podvige u različitim periodima ruske istorije. Na kupoli se nalazi lik Hrista napravljen u mozaiku.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Hram oružanih snaga Rusije otvoriće svoja vrata u maju /foto/

► Mozaik i plava keramika: Unutrašnjost donje crkve Glavnog hrama ruske vojske /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala