Bugarski ministar odbrane: Ranije smo hranili Evropu, a sada uvozimo paradajz iz Jordana

Pratite nas
Potrebno je da Bugarska preduzme mere kako bi zaštitila svoju poljoprivredu i da privremeno ograniči uvoz stranih proizvoda, izjavio je bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.
„Pre svega, nije normalno da 80 odsto poljoprivrednih proizvoda u Bugarskoj bude iz uvoza. Nije normalno ni da Bugarska, koja je do 9. septembra 1944. godine hranila čitavu Srednju Evropu, a zatim i celu Istočnu Evropu, uvozi pasulj, sočivo i beli luk iz Kine, zatim paradajz iz Jordana gde se obrađuje samo pet odsto zemlje, paradajz iz Turske i kruške iz Argentine – izvinite, zbog čega to radimo? To je apsurdno“, izjavio je on za „bTV“.

On je rekao i da je virus korona ukinuo princip slobodnog kretanja robe unutar Evropske unije.

„Slobodno kretanje je zaustavljeno. Šta da radimo kada je slobodno kretanje robe otežano? Dešava se povećanje cena. Ukoliko se ova kriza nastavi, mogu nastati problemi i sa prehranom“, izjavio je ministar.

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Uđi u bazu fotografijaKupac bira paradajz
Bugarski ministar odbrane: Ranije smo hranili Evropu, a sada uvozimo paradajz iz Jordana - Sputnik Srbija
Kupac bira paradajz

S tim u vezi, potrebno je, prema njegovim rečima, ograničiti uvoz stranih proizvoda kada dođe vreme za berbu voća i povrća.

„To je potrebno da bi proizvodnja bugarskih poljoprivrednika mogla biti realizovana. Treba privremeno obustaviti uvoz, na primer, trešanja iz Argentine, kada one sazru u Bugarskoj (to je, uzgred, usvojio parlament, na zahtev ministara ekonomije i poljoprivrede). Dozvolite Bugarima da prodaju robu, umesto da jedu proizvode za koje se ne zna kako su uzgajani, ali su malo jeftiniji. Obezbedite snabdevanje bugarskog tržišta bugarskim paradajzom“, istakao je on.

Karakačanov je dodao da se tržište može otvoriti za uvoz kada se sezona proizvodnje završi.

„Da, sezona je ovde kraća: kada se ona završi, možete otvoriti tržište za uvoz. Ali kada tvoji proizvodi sazrevaju, kada svojim građanima moraš pružiti priliku da zarade na onome u šta su uložili rad i istovremeno ga ‘ubijati’ ─ to je glupost“, zaključio je ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala