Zavera kartela: Tramp puni strateške rezerve jeftinom naftom

CC0 / Pixabay / Nafta
Nafta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp rekao je da namerava da iskoristi pad cena nafte kako bi napunio strateške naftne rezerve u zemlji. Bivšeg ruskog premijera Dmitrija Medvedeva ova situacija podseća na zaveru kartela.

Američki predsednik nazvao je situaciju sa cenama nafte kratkotrajnom pojavom koja se može objasniti finansijskim pritiskom. On je obećao da će iskoristiti pad cena da napuni nacionalna skladišta sa „crnim zlatom“.

„Nameravamo da napunimo skladišta sa 75 miliona barela nafte. Prvi put za dugo vreme ona će biti puna. Mi ćemo to uradini sa korektnim cenama“, rekao je Tramp na brifingu u Beloj kući.

Bivšem ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu se ova situacija čini kao da se radi o zaveri kartela. 

„To što se dešava sa cenama nafte, mnogo podseća na zaveru kartela. Ovu situaciju treba vrlo pažljivo analizirati, pošto potkopava obnovu svetsku privrede. Verovatno će se principi trgovine naftom u budućnosti promeniti“, napisao je Medvedev na fejsbuku.

Juče je nafta marke „VTI“ (fjučersi za maj) prvi put u istoriji pala na - 40 dolara za barel. Danas se već oporavila i kreće se oko 2,21 dolara za barel, pokazuju podaci sa berzi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala