Za godinu i po dana od Beograda do Novog Sada za 25 minuta /video/

© Tanjug / ZORAN ZESTICŽelezničko gradilište u Čortanovcima
Železničko gradilište u Čortanovcima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada, koja je deo železničkog pravca Beograd-Budimpešta.

Vučić je obišao radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ zajedno sa predstavnicima kompanije ruskih železnica RŽD Internešnel, potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, kao i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, prenosi Tanjug.

„Ovo veličanstveno gradilište je simbol sveukupnog napretka Srbije. Radovi na izgradnji vijadukta ’Čortanovci‘ predstavljaju najveće železničko gradilište u celoj Evropi“, naveo je Vučić na Instagram profilu „BudućnostSrbije“, uz fotografije iz obilaska.

Kada budu završeni radovi, za godinu i po dana, od Beograda do Novog Sada putovaće se za oko 25 minuta.

„Od Beograda do Novog Sada stizaćemo za pola sata vozom već u septembru ili oktobru sledeće godine. Železnica će biti sve značajnija. Ovo je jedna od najtežih deonica, ali i najlepših. Odavde će se putnicima pružati prelep pogled na Dunav, izgledaće fantastično“, rekao je Vučić tokom obilaska.

Vlada Srbije je juče u okviru novih mera pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva, visokogradnje i niskogradnje da nastave rad u punom kapacitetu upravo od danas.

Radovi na izgradnji tunela i vijadukta „Čortanovci“ deo su projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra.

Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas.

Ruske železnice su već postavile 35 kilometara trase, a u toku su radovi na izgradnji dvokolosečnog vijadukta „Čortanovci“, koji je najinteresantniji objekat na trasi.

Vijadukt je dužine tri kilometra, a realizovano je više od 90 odsto radova.

Ukupna dužina obe tunelske cevi „Čortanovci“ je 2.242,5 m, a početkom aprila je završeno probijanje desne cevi dužine 1.086,5 metara.

Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa strane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost radova na izgradnji tunela i vijadukta „Čortanovci“, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice, iznosi 337,6 miliona dolara. Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.

Direktor RŽD „Internešnl“ u Srbiji Mansurbek Sultanov najavio je početkom aprila da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.

Inače, kineske firme su angažovane na izgradnji na preostale dve deonice brze pruge kroz Srbiju, od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala