Udar virusa korona na Tursku pred Ramazan: Uvedene žestoke mere, ali islamisti imaju svoj plan

© REUTERS / Faisal Al NasserČitanje Kurana tokom Ramazana
Čitanje Kurana tokom Ramazana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je od četvrtka četvorodnevni policijski čas u 31 gradu zbog širenja virusa korona. Policijski čas počinje uoči verskog praznika Ramazana, a odluka da se uvede ovako duga zabrana kretanja doneta je posle naglog povećanja obolelih u ovoj državi. Ali, pitanje je da li će radikalni islamisti poštovati mere.

Vojislav Lalić, dugogodišnji dopisnik iz Turske, podseća da je ta država u prvi mah na koronu gledala kao na prolaznu pojavu i vlast nije preduzimala posebne mere predostrožnosti. Savetovalo se, dodaje naš sagovornik, da se građani manje kreću i da izbegavaju kontakte. Ali, kako je vreme prolazilo, broj obolelih i umrlih se povećavao, pa je situacija sada postala dramatična.

Virus korona se širi Turskom pred Ramazan

Da li će i koliko Turci uspeti da ispoštuju novu odluku države u vreme verskog praznika i može li doći do nekih incidenata u tom periodu?

Po Lalićevim rečima, Turci su specifičan narod koji baš ne voli naređenja i često na njih energično odgovaraju, pa je pitanje koliko će se uopšte pridržavati pravila. Naš sagovornik ukazuje da Erdogan nije slučajno uveo policijski čas baš u provincijama koje su radikalno islamske i koje bi mogle da budu najneposlušnije.

„Kako će se građani ponašati tokom Ramazana, nije lako predvideti. Nisu isključeni ni protesti, pogotovo radikalnih islamista kojih u Turskoj još ima mnogo, pogotovo u unutrašnjosti države. Većina od tih provincija u kojima će biti zabrana kretanja, ako izuzmemo velike gradove, zapravo su mesta u kojima žive najtradicionalniji vernici, islamisti koji još sa tim stvarima ne mogu da se pomire“, objašnjava Lalić.

Zabrana u velikim gradovima

Najduži policijski čas uvodi se na dve trećine teritorije Turske. Pod zabranom su i Istambul, Ankara, Izmir... dakle, najveći gradovi u zemlji.

„To četvorodnevno vanredno stanje počinje 23. aprila. Ni to nije slučajno, jer 24. počinje Ramazan. Turska je zabranila masovne molitve u džamijama, pojedinačne su bile dozvoljene. Međutim, poseban problem koji postoji kod ovog praznika je takozvani iftar, pričešće posle dana posta, što je u stvari večernji obred posle celodnevnog gladovanja. To okupljanje će biti teško kontrolisati po kućama, iako su građani upozoreni da se ne okupljaju masovno, kako je po tradiciji“, objašnjava naš sagovornik.

Turske bolnice još nisu popunjene

Lalić podseća da je u Turskoj na delu zabrana odlaska u škole, zatvorene su granice, ne rade univerziteti, ali sve to očito nije bilo dovoljno i tek sada su počele da se preduzimaju drastične mere.

„U poslednja 24 sata, prema tamošnjim lokalnim medijima, umrlo je 120 ljudi, a do sada ukupno 4.600, dok je skoro 100.000 obolelo. Situacija je, dakle, u Turskoj gora nego u mnogim zemljama“, kaže naš sagovornik.

Turske bolnice i dalje imaju višak kapaciteta i jedinice intenzivne nege još nisu dostigle popunjenost od 60 odsto. Problemi Turske sa obuzdavanjem virusa korona stavljeni su u fokus 10. aprila, kada je zakasnela najava o policijskom času tokom vikenda dovela do panične kupovine širom zemlje.

Dodatni problem u celu ovu priču unosi naravno politika, jer dva najveća turska grada, Ankara i Istanbul, vodi opoziciona Republikanska narodna stranka i oba su bila protiv najave o restriktivnim merama od 10. aprila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala