Svetski mediji o padu vrednosti nafte VTI bez presedana: Apsurd, kratkoročna anomalija

© AP Photo / David J. PhillipRafinerija nafte Motiva u Port Arturu u američkoj državi Teksas
Rafinerija nafte Motiva u Port Arturu u američkoj državi Teksas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pad vrednosti fjučersa nafte VTI bez presedana je glavna tema u svim vodećim svetskim medijima koji aktuelnu situaciju opisuju kao krajnji apsurd, ističući da je u pitanju kratkoročna anomalija koja je nastala kao posledica spleta okolnosti.

Vrednost majskih fjučersa nafte tipa VTI na njujorškoj berzi juče je pala do minus 40 dolara po barelu, dok je danas vrednost majskih fjučersa porasla za 103, 77 odsto i stigla do 1,42 dolara po barelu. 

Prema najnovijim podacima, cene nafte „Brent“ su u padu za oko 10 odsto i sada su ispod 23 dolara po barelu, dok se vrednost junskih fjučersa nafte VTI koleba oko 20,5 dolara po barelu.

Istorijski minimum nafte VTI tema u svim medijima

Svi strani mediji izvestili su o istorijskom minimumu na koji je pala vrednost nafte VTI, ocenjujući da je reč o događaju bez presedana, koji je doveo do toga da kupci i prodavci zamene mesta.

„Kada su cene nafte u ponedeljak dospele do očiglednog i krajnjeg apsurda i spustile se do negativne vrednosti, to je pokazalo da se svet nafte okrenuo naglavačke“, ocenio je američki „Vašington post“.

List objašnjava da u teoriji negativna vrednost govori da su prodavci „crnog zlata“ spremni da plate kupcima 40 dolara po barelu da bi ovi preuzeli naftu.

„Vol strit džurnal“ ističe da ovakva situacija pokazuje da kupci ne znaju šta će raditi s naftom u najskorijoj budućnosti.

„Njujork tajms“ navodi da je pad cena nafte do negativnih vrednosti „nešto veoma čudno“ i dokaz toga da je nafta izgubila svaku vrednost.

„U uslovima kada nema automobila na ulicama ili aviona na nebu, privredama koje trpe štetu zbog pandemije virusa korona, više nisu potrebne tolike količine sirove nafte. Zato je u ponedeljak na tržištu došlo do kraha bez presedana“, ocenjuje španski „Pais“.

I „Fajnenšel tajms“ takođe se osvrnuo na aktuelne događaje, ocenivši da su negativne vrednosti najnoviji pokazatelj dubine krize koja je zahvatila naftni sektor, nakon što je usled ograničenja uvedenih u mnogim velikim privredama došlo do pada potražnje za naftom za trećinu.

Kratkoročna anomalija

 

Mediji su složni u oceni da se radi o izuzetku nastalom kao posledica spleta okolnosti, pre nego o nagoveštaju tendencije.

Britanski „Gardijan“ ističe da je glavnu ulogu u tom dramatičnom padu cena nafte odigrala činjenica da je danas poslednji dan trgovine majskim fjučersima VTI.

Eksperti smatraju da su negativne vrednosti kratkoročna anomalija i da se trgovinski grafik poklopio sa situacijom u kojoj su skladišta skoro puna i nafta nikom nije potrebna.

Francuski „Figaro“ navodi da ono što se dešava sa naftom tipa VTI ne znači i da je obezvređena sva nafta na svetskom tržištu i u prilog tome navodi da se cene nafte tipa „Brent“, koja je ključna u formiranju cena na tržištu, drže na oko 26 dolara po barelu.

I „Vašington post“ smatra da je reč o prolaznom padu cena i ističe da on neće uticati na cenu benzina na pumpama.

Sve što se događa, ističe list, pokazuje i koliko je pandemija virusa korona „razbila svetska energetska tržišta i kako su globalni napori za njihovu stabilizaciju - propali“.

Šta dalje

„Fajnenešel tajms“ piše i da je pad cena udarac za američkog predsednika Donalda Trampa koji je učinio sve da zaštiti naftni sektor i u tom smislu podržao je postupke OPEK-a i Rusije po pitanju smanjenja proizvodnje i s druge strane, obećao podršku tom sektoru.

„Njujork tajms“ upozorava da će sada rasti uznemirenje zbog toga što bi moglo da se pokaže da sporazum postignut 12. aprila između OPEK-a, Rusije i drugih proizvođača nafte nije dovoljan da bi se sprečila prekomerna količina nafte na tržištu.

Pojedini analitičari smatraju da se radi o epskom događaju po svojim razmerama koji bi mogao da prinudi američke proizvođače da obustave proizvodnju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala