Ruski ministar energetike: Ne dramatizovati situaciju na tržištu nafte

© REUTERS / Nick OxfordSkladišta sirove nafte u Oklahomi
Skladišta sirove nafte u Oklahomi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kolaps cene majskog fjučersa nafte „VTI“ na negativne vrednosti bio je spekulativan, ali ne treba dramatizovati situaciju, jer se samo radi o tržištu papira, a ne stvarnoj vrednosti fizičke nafte, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

„Jučerašnji kolaps naftnih kotacija američke marke ‘VTI’ desio se zbog rasprodaje fjučersa za isporuku u maju na kraju trgovanja na papiru, nedostatka potražnje dodatnih isporuka nafte u maju i nagomilavanja u skladištima. To je izazvalo spekulativni pad finansijskog instrumenta na negativne vrednosti“, objasnio je ministar.

Novak je, međutim, naglasio da ne treba dramatizovati situaciju.

„Važno je shvatiti da je ovo tržište papira, odnosno trgovina derivativnim finansijskim instrumentima, a ne fizičkom naftom“, precizirao je on.

On je dodao da su kotacije junskih fjučersa za naftu „Brent“ i „VTI“ znatno veće, iako su takođe podložne volatilnosti zbog opšteg negativnog raspoloženja na tržištu.

OPEK plus prati situaciju

Ministar je rekao i da zemlje ugovora OPEK plus pomno prate situaciju na naftnom tržištu i da će ukoliko bude potrebno imati mogućnost za reagovanje.  

Rafinerija nafte Motiva u Port Arturu u američkoj državi Teksas - Sputnik Srbija
Svetski mediji o padu vrednosti nafte VTI bez presedana: Apsurd, kratkoročna anomalija

Novak je objasnio da će pritisak na naftnom tržištu ostati do početka sporazuma OPEK plus u maju, smanjenja proizvodnje u zemljama van sporazuma i popuštanja mera ograničenja u svetlu epidemije virusa korona.  

Kriza na naftnom tržištu

Zbog epidemije virusa korona (patogen kovid 19), od koga je obolelo više od 2,5 miliona ljudi širom sveta, većina zemalja uvela je karantin, zatvorila granice i ograničila kretanje svojih građana.

U vezi s tim, potražnja za naftom je pala, a u martu države članice OPEK plus nisu uspele da produže svoje sporazume o proizvodnji: Rusija je insistirala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Saudijska Arabija nameravala da dodatno smanji proizvodnju za milion i po barela dnevno. Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala