Rojters: Nastavlja se rusko-saudijski rat na tržištu nafte

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i prestolonaslednik i ministar odbrane Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz el Saud
Predsednik Rusije Vladimir Putin i prestolonaslednik i ministar odbrane Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz el Saud - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konkurencija između Rusije i Saudijske Arabije na tržištu nafte se nastavlja, čak i nakon zaključivanja sporazuma o smanjenju proizvodnje, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor.
„Uprkos izjavama u duhu saradnje, suparništvo se još uvek nastavlja“, izjavio je izvor agencije.

On je naveo da države vode borbu za tržište sirovina, posebno u Aziji. Kako pokazuju cene na „crno zlato“, Saudijska Arabija je okrenuta azijskom tržištu, gde je potražnja dosta stabilna, bez obzira na tekuću ekonomsku situaciju.

Pri tome, Rusija računa na azijsko tržište nakon pokretanja naftovoda „Istočni Sibir-Tihi okean“.

Podsetimo, zemlje-članice OPEK+ su se na video-konferenciji 12. aprila dogovorile da smanje proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno. Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu zbog pandemije virusa korona, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala