Katalonija ruši Španiju i za vreme virusa korona

© AP Photo / Santi PalaciosProtesti u Barseloni
Protesti u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Katalonije nastavlja kampanju da se odvoji od Španije u jeku zdravstvene krize s virusom korona. Zvanična Barselona preispituje mere koje je uvela centralna vlada u Madridu.

Pre nekoliko nedelja predsednik regionalne katalonske vlade Kim Tora, zagovornik nezavisnosti, tražio je potpuno zatvaranje Katalonije u cilju sprečavanja širenja pandemije, navodi Indeks.hr.

Zvanični Madrid mu je odgovorio kako su mere protiv virusa korona jednake u svih 17 autonomnih pokrajina, jer se sve suočavaju s istim problemom.

Premijer Katalonije prethodnog vikenda otišao je korak dalje. Tora je izjavio da on ima poseban plan za Kataloniju.

Pre španskog premijera, on je najavio da će deca moći da izađu na ulicu za desetak dana. Tek kasnije španski premijer Pedro Sančez je ponovio ovo, precizirajući da će mališanima biti dozvoljen izlazak iz kuće 26. aprila.

„Bolje bi se snašli da smo samostalni“

Katalonska vlada je naglasila kako bi se samostalna Katalonija bolje nosila s virusom korona, u odnosu na trenutnu situaciju, kada su deo Španije.

Vlada u Barseloni uvela je svoju metodu brojanja preminulih od korone, „drugačiju u odnosu na one Ministarstva zdravlja Španije i Svetske zdravstvene organizacije“, navodi El Pais.

Katalonija uzima podatke od pogrebnih službi, a u konačan zbir su uključene osobe preminule u domovima koje nisu bile testirane na virus korona. Špansko ministarstvo zdravstva koristilo je samo podatke iz bolnica gde je preminulima bio potvrđen virus korona. Zbog te razlike, broj preminulih u Kataloniji je veći za 3.000.

„Tora je predložio Svetskoj zdravstvenoj organizaciji korišćenje te metodologije“, naveo je El Pais.

Poslednjih dana španolsko ministarstvo zdravstva ujednačava podatke iz svih pokrajina, što je stvorilo konfuziju prilikom obave ukupnih podataka o broju preminulih.

Španska vlada je 14. marta proglasila vanredno stanje. Oko 47 miliona stanovnika zatvoreno je u svojim stanovima, a smeju izaći jedino u prodavnice s hranom, apoteke, bolnice,  banke i benzinske stanice. Na posao odlaze samo oni koji rade u proizvodnji i distribuciji hrane, struje i gasa, kao i radnici u industriji i građevini.

Pročitajte još:

Na granici: Protest Katalonaca u Francuskoj predvodio begunac od španske pravde 

Ništa više neće biti isto: Povratak Španaca na ulice uz veliki oprez

Zašto je manje zaraženih na siromašnom istoku, nego na bogatom zapadu Evrope

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala