Grčka otvara vrata za Srbe, ali ne i za turiste iz Zapadne Evrope

CC BY 2.0 / / Plaža na Kritu
Plaža na Kritu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka koja je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, svoje turističke objekte mogla bi da otvori između 15. juna i 1. jula.

„Grčka je spremna da otvori svoja vrata za goste iz pet do šest zemalja, a dobra vest za nas je da se među tim državama nalazi i Srbija“, kaže Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA), prenosi „Blic“.

To se poklapa i sa ocenama poznavalaca da putovanja iz Srbije neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

„Verujemo da ćemo deo sezone uspeti da spasemo i putovanjima u Crnu Goru, kao i u Egipat, koji relativno dobro stoji kada je reč o pandemiji virusa korona, a koji je dosta fleksibilno tržište. Ipak, svi planovi su još uvek na ’stend baju‘ i ne zavise od turističkih agencija, što znači da tur operateri ne mogu u ovom trenutku garantovati precizne datume, iako bi sami voleli da s radom krenu već sutra“, ocenio je Seničić.

Grci su odlučili da neće biti otvoreni za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha, a naša zemlja je dobila „zeleno svetlo“, zajedno sa Rumunijom, Bugarskom, Izraelom...

„Ako se otvore granice i ako na graničnim prelazima bude koliko-toliko redovno stanje, pominju se mogući pregledi, dodatna papirologija, a još uvek nije rešeno ni pitanje karantina prilikom odlaska i povratka, nadamo se da ćemo uspeti da spasemo makar deo sezone“, objašnjava Aleksandar Seničić.

U međuvremenu su sve oči uprte u zdravstvenu situaciju i instrukcije državnih organa. Ovog leta će raditi oni koji mogu i koji nađu interesa, jer je mnogo hotela kojima nije u interesu da otvaraju vrata ako zaključe da će popunjenost biti niska.

CC0 / Pixabay / Lindos
Grčka otvara vrata za Srbe, ali ne i za turiste iz Zapadne Evrope - Sputnik Srbija
Lindos

Austrija otvara granice

Granice za turiste bi mogla da otvori i Austrija, takođe jedna od omiljenijih destinacija građana Srbije.

„Austrija bi na leto mogla da dozvoli turistima iz Nemačke i drugih zemalja, u kojima je virus korona pod kontrolom, da posete Austriju. Sloboda putovanja ostaće ograničena u narednim mesecima. Međutim, ako su zemlje uspešne u borbi protiv virusa korona, poput Nemačke, postoji realna šansa za bilateralne sporazume“, rekla je ministarka turizma Elizabet Kestinger.

Turističke agencije u Srbiji su odlučile da otkažu sva putovanja do 15. maja. Prema rečima turističkih radnika, prve nedelje maja trebalo bi da bude održan novi sastanak turističkih agencija, kao i njihov razgovor sa državom i institucijama, na kome bi bilo reči o daljim koracima. Trenutno preovladava mišljenje da putovanja neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

Otkazano svako peto putovanje u regionu

Jedno od pet rezervisanih putovanja na Zapadni Balkan, planiranih u 2020. godini, otkazano je. To ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 odsto, dok je 11,4 odsto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja.

Projekat razvoja i promocije turizma, koji realizuje Veće za regionalnu saradnju, a finansira EU, sproveo je istraživanje turističkih agencija i tur operatera sa Zapadnog Balkana, prema kome preliminarni rezultati pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i tur operatera već počelo sa rezanjem troškova i otpuštanjem dela radnika. Oko 20 odsto je već prestalo sa radom, dok 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom tri meseca.

S obzirom na trenutne okolnosti, 72 odsto agencija i operatera u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada, kako bi nastavili sa radom kada se okonča blokada uzrokovana virusom korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala