Bugarski premijer: Ulazak u evrozonu – jedini spas u situaciji sa virusom korona

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBojko Borisov
Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pristupanje Bugarske u „čekaonicu“ evrozone može da postane jedini spas u kontekstu virusa korona, izjavio je premijer te zemlje Bojko Borisov.
„Nije slučajnost to što je juče direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla da je to (stupanje u evrozonu) pravi potez, sa čime se složila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Siguran sam da je to, posebno ukoliko se kriza sa koronom nastavi, jedini korak ka spasenju“, izjavio je Borisov na konferenciji za štampu Saveta ministara.

On je takođe izrazio nadu da će do kraja nedelje biti spremni i poslati svi dokumenti koju se tiču ulaska Bugarske u „čekaonicu“ evrozone.

Bugarska samo odložila na kratko pristupanje evrozoni

Borisov je 10. aprila izjavio da će Bugarska ponovo pretendovati na pristupanje tom mehanizmu i izrazio žaljenje što je u februaru odlučila da odloži ulazak.

„Nismo odustali od plana, već smo prosto rešili da usporimo sa njim, kako bismo ubedili ljude (da je pristupanje evrozoni prava odluka). Ova kriza je pokazala da će oni koji su u evrozoni i ‘čekaonici’ ─ imati milijarde evre za oporavak od krize, dok će ostali ulaziti u dugove i imati ogromne kamate. Zbog toga smo usporili tempo na mesec-dva, ali ćemo za nedelju ili dve sve nadoknaditi. Do kraja aprila“, izjavio je Borisov prošle nedelje.

Prema mišljenju bivšeg bugarskog ministra ekonomije Nikolaja Vasiljeva, Bugarska ne bi trebalo da pretenduje na ulazak u evrozonu samo zbog „velikog novca“.

„Potrebno nam je malo više dostojanstva ─ da kažemo da smo finansijski stabilni, da se dobro razvijamo i da možemo da doprinesemo stabilnosti evrozone“, rekao je on sredinom aprila.

Ranije je bugarski predsednik Rumen Radev izrazio zabrinutost da bi ulazak u evrozonu mogao da dovede do pada životnog standarda. Više puta je kritikovao planove vlade i zamenik predsednika Narodne skupštine Bugarske Veselin Mareški, pozivajući da se sprovede referendum među stanovništvom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala