Turska prestigla i Kinu po broju zaraženih virusom korona

© AP Photo / Mehmet GuzelTurska u doba korone
Turska u doba korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je pretekla Kinu kao državu sa najvećim brojem slučajeva virusa korona, izuzev Amerike i Evrope. U ovoj zemlji je u protekla 24 sata zabeleženo 4.674 novih slučajeva korona virusa, čime je broj obolelih porastao na 90.980, saopštio je ministar zdravlja te zemlje Fahretin Koča.

U poslednja 24 sata preminulo je 123 ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 2.140, dodao je Foča.

Do sada je izlečeno 13.430 ljudi, a u poslednja 24 sata testirane su 39.703 osobe, dodao je ministar.

Kako se broj slučajeva virusa korona povećavao, turski ministar zdravlja pokušao je da ublaži strah da će doći do „pucanja“ zdravstvenog sistema, navodi magazin „Forin polisi“.

Koča je u petak izjavio da, za razliku od zapadnih nacija, turske bolnice i dalje imaju višak kapaciteta i da jedinice intenzivne nege još nisu nisu dostigle popunjenost od 60 odsto.

Koca, koji je lekar po struci, a svakodnevno se pojavljuje na konferencijama za novinare, postao je zvezda na društvenim mrežama tokom pandemije, tako da je od početka godine stekao preko četiri miliona pratilaca na Tviteru.

Zastava Turske  - Sputnik Srbija
Turska ima potpuno drugačije mere: Odlažu respiratore, omladina i penzioneri pod zabranom

Problemi Turske sa obuzdavanjem virusa korona stavljeni su u fokus 10. aprila, kada je kasna najava o policijskom času tokom vikenda dovela do panične kupovine širom zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu ponudio je ostavku, ali je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odbio da je prihvati.

Tokom razgovora između Erdogana i američkog predsednika Donalda Trampa, dvojica lidera su se složila da nastave blisku saradnju tokom pandemije.

Kako je politika uticala na odgovor Turske?, pita se list.

Erdogan se borio za vlast sa opštinskim predstavnicima u naporima vezanim za uklanjanje virusa korona od početka epidemije, prenosi Tanjug.

Dva najveća turska grada, Ankara i Istanbul, vodi opoziciona Republikanska narodna stranka i oba su bila protiv ishitrene najave o restriktivnim merama od 10. aprila.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala