Skoro 60 miliona radnih mesta u EU pod znakom pitanja

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMoskovska berza
Moskovska berza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skoro 59 miliona radnih mesta u EU se nalazi pod znakom pitanja zbog ekonosmke krize koju je izazvala pandemija virusa korona.
Američki list „Fajnenšl tajms“, pozivajući se na izveštaj agencije za konsalting „McKinsey and Company“, navodi da aktuelna situacija može pogoditi više od četvrtinu svih zaposlenih u privatnom sektoru EU. Najveći udar, prema ocenama analitičara, primiće turizam i ugostiteljstvo, gde je 74 odsto radnih mesta pod znakom pitanja.

Skoro dve trećine radnih mesta se nalazi u malim i srednjim preduzećima kojima je mnogo teže da se adaptiraju na rad od kuće, nego velikim korporacijama.

U skladu sa „najpesimističnijem scenariiju“ agencije za konsalting, nezaposlenost u državama EU, u kojima će tokom leta biti i dalje velika ograničenja radi obuzdavanja širenja virusa korone, može se do naredne godine udvostručiti do 11,2 odsto i teško da će se pre 2024. godine vratiti u period od pre krize, naglašava list.

Nekoliko država EU se priprema da oslabi ograničenja zbog korone. Međutim, problem je u tome što „političari nemaju informacije niti iskustvo kako da izađu iz krize“, naglašavaju analitičari.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala