Širom sveta se pravi skoro 80 vakcina i 155 lekova protiv kovida 19

CC0 / Pexels / Vakcina protiv bolesti kovid 19 — ilustracija
Vakcina protiv bolesti kovid 19 — ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Širom sveta se trenutno razvija 155 lekova i 79 vakcina protiv virusa korona kovid 19, navodi se u izveštaju Austrijskog instituta za procenu medicinske tehnologije.

Prema informacijama kojima raspolaže institut, većina od 155 lekova bila je odobrena za lečenje drugih virusnih bolesti, ali se sada traži posebno opravdanje za njihovo primenjivanje u lečenju kovida 19.

Takođe se navodi da nijedna od 79 vakcina, koliko se trenutno razvija, nije prešla stadijum razvoja.

Direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Aleksandar Gincburg saopštio je da je planirano da se u Rusiji pretkliničko testiranje vakcine protiv kovida 19 završi do kraja maja, a moguće je da lek bude registrovan do 15. juna.

Ranije je generalni direktor centra za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ Rinat Maksjutov predložio da se sprovedu pretklinička testiranja vakcine protiv kovida 19 do 22. juna, a da se 29. juna vakcina testira na 180 dobrovoljaca.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je saopštio da je u Srbiji počela proizvodnja leka hlorokin, koji se dobro pokazao u borbi protiv virusa korona.

Čitajte na sajtu Sputnjika najnovije informacije o pandemiji kovida 19 u svetu i kod nas.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala