Putin: Virus se širi, ali ga kontrolišemo

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Širenje epidemije virusa korone se nastavlja, ali smo uspeli da je držimo pod kontrolom, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici sa ekspertima povodom situacije sa novim virusom.

Prema rečima Putina, vrhunac pandemije je tek pred nama, zbog čega treba uraditi sve da bude što bezbolniji.

„Zaključci potvrđuju da, u celini, uspevamo da rešimo zadatke u prvoj fazi borbe protiv epidemije - da usporimo njeno širenje. Međutim, to ni u kojem slučaju ne treba da nas umiri. Vrhunac infekcije je tek pred nama i sada treba da uradimo sve da ga uravnjamo, smanjimo period kada će se beležiti najveći broj zaraženih“, rekao je Putin.

Virus se širi ne samo u Moskvi koja se prva suočila sa njim, već je ušla i u druge regione Rusije, dodao je šef države.

On je naglasio da su neradni period (do 1. maja), brojne mere karantina i usvojena pravila samoizolacije omogućili da se uspori širenje virusa u Rusiji i prilagodi zdravstveni sistem.

Ruski lider je podsetio da se posebna pažnja treba da se posveti trudnicama, deci i bebama.

Potpredsednica Vlade Tatjana Golikova na sastanku je saopštila da je u Rusiji zabeleženo 285 žarišta infekcije. Međutim, ona je dodala i da je do sada testirano više od 2 miliona ljudi, što Rusiju čini drugom zemljom u svetu po testiranjima.

Ona je upoznala Putina i da postoje određeni planovi po pitanju pravljenja vakcine, ali nije navela druge detalje. Ruski lider je obećao dodatna sredstva, ako budu bila potrebna, za izradu vakcine.

Podsetimo, u Rusiji je do sada zaraženo koronom više od 47.000 ljudi, najviše u Moskvi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala