Putin i Maduro telefonom o OPEK plus, koroni, zelenim koridorima

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Venecuele i Rusije Nikolas Maduro i Vladimir Putin pre sastanka u Moskvi
Predsednici Venecuele i Rusije Nikolas Maduro i Vladimir Putin pre sastanka u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom s predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom. Oni su istakli veliki značaj sporazuma postignutog u okviru OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte, a razgovarali su i o pandemiji virusa korona, situaciji u Venecueli i bilateralnim odnosima.

Razgovor je bio na inicijativu venecuelanskog predsednika.

Tokom razgovora Putin je potvrdio podršku Rusije mirnoj normalizaciji situacije u Venecueli i rešavanju unutarpolitičkih nesuglasica na bazi opštenacionalnog dijaloga.

„Stavljen je akcenat na neprihvatljivost destruktivnog spoljnog mešanja u pitanja Venecuele“, ističe se u saopštenju Kremlja.

Dvojica predsednika istakli su i važnost usaglašenih mera u borbi protiv virusa korona u svetu, uključujući i ideju „zelenih koridora“ za dopremanje lekova.

„Istaknut je značaj prihvatanja usaglašenih mera u borbi protiv globalne pretnje u međunarodnoj zajednici, uključujući realizaciju inicijative predsednika Putina o formiranju ’zelenih koridora‘ tokom krize, koji bi bili oslobođeni sankcija i izuzeti iz trgovinskih ratova, a služili bi za isporuku lekova, hrane, opreme i tehnologija“, istakli su u Kremlju.

Maduro je zahvalio Putinu za pomoć koju Rusija pruža Venecueli u borbi protiv virusa korona, što podrazumeva i isporuku testova.

Predsednici su razmotrili i stanje strateških bilateralnih odnosa, posebno u trgovinsko-ekonomskoj sferi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala