Neuporedivi „Borej“ i „Jasen“: Ruski vojni ekspert predočio specifičnost ruskih podmornica

© Sputnik / Ilьdus Gilяzutdinov / Uđi u bazu fotografijaRuska nuklearna podmornica klase "Borej" "Vladimir Monomah"
Ruska nuklearna podmornica klase Borej Vladimir Monomah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska flota poseduje 70 podmornica različitih tipova. U planu je da dobije seriju višenamenskih podmornica četvrte generacije projekta 885M „Jasenj-M“ i strateških nosača raketa projekta 955 „Borej“.

Podmornice projekta „Jasen“ su naoružane velikim arsenalom raketa. One poseduju osam univerzalnih lansirnih sistema, u svakoj se nalazi po pet krstarećih raketa „Kalibar“. Podmornica može da nosi 40 raketa. Na primer, američka podmornica nove klase „Kolumbija“ imaće samo 16 balističkih raketa.

U zavisnosti od bojevih zadataka, ruske podmornice „Jasen“ mogu imati različite modifikacije: protivbrodske, protivpodmorničke, za napade na kopnene mete i strateške. Zajedno sa „Kalibrima“ podmornice mogu nositi i snažnije rakete kao što su „Oniks“, koje su specijalno namenjene za uništavanje velikih nadvodnih ciljeva. Kako navodi vojni ekspert Viktor Litovkin, one su višenamenske ne samo po zadacima koje stoje pred njima, već i po bogatstvu naoružanja.

„To je jedinstvena podmornica. Ona je vrlo tiha, praktično nečujna, može se nalaziti u okeanu dugo vremena, bez izronjavanja na površinu“, objasnio je vojni ekspert Litovkin.

Projektu „Borej“ pripadaju nuklearne podmornice „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“. One su naoružane interkontinentalnim balističkim raketama „Bulava“. Mogu da rade u bilo kojoj tački planete.

Raketni kompleks „Bulava“ koji je instaliran na „Juriju Dolgorukom“, može nositi 10 nuklearnih blokova individualnog navođenja. Domet „Bulave“ je oko 8.000 kilometara. Podmornica je duga 170 metara, nosivosti 24.000 tona. „Jurij Dolgoruki“ može da zaroni na dubinu od 450 metara i da se kreće do 29 čvorova. On je najtiši od svih podmornica. Na primer, duplo je tiši od američke „Virdžinije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala