Nemci istražuju: Da li crnogorsko more krije ubicu virusa koji bi mogao da pobedi koronu

© Sputnik / Varvara Gertьe / Uđi u bazu fotografijaCrna Gora
Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ceo svet trenutno traga za rešenjem problema pandemije virusa korona, a naučnici iz Nemačke istražuju da li se ono krije u crnogorskom moru, na dnu Jadrana.

Na morskom dnu Jadrana raste zlatni sunđer, ima ga po celom Mediteranu, ali najviše na crnogorskom primorju, a njegovu sposobnost da se odbrani od bakterija i virusa, među kojima su i RNA virusi kao što je SARS Cov-2, proučavaju naučnici iz Bergakademije Frajberg, prenose crnogorske „Primorske novine“ pisanje nemačkog „Frajpresea“.

Stručnjaci sa Bergakademije na crnogorskom Jadranu imaju 100 kvadrata rezervoara u kojima gaje i proučavaju zlatni sunđer zajedno sa farmakolozima sa Univerziteta Drezden.

Najviše se bave otpornošću sunđera na sve zamislive biološke uzročnike bolesti, kao što su bakterije, virusi ili bacili.

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Zlatni sunđer otporan je na sve vrste bakterija i virusa
Nemci istražuju: Da li crnogorsko more krije ubicu virusa koji bi mogao da pobedi koronu - Sputnik Srbija
Zlatni sunđer otporan je na sve vrste bakterija i virusa

Profesor dr Herman Erlih sa Bergakademije objašnjava da sunđer ne sme da bude previše izbirljiv što se tiče hrane, već uzme šta mu voda nanese. Ali voda mu donosi i viruse i bakterije koje on ubija bez ikakvih problema, iako nema imunološki sistem. Čak i kada se povredi, ovaj sunđer sprečava da u njegovu otvorenu ranu prodru virusi ili bakterije, jer izaziva hemijsku reakciju pri kojoj nastaju hemijski izmenjene aminokiseline bromtirosini.

Ove slike sa Sardinije pokazuju da nije baš sve u genetici - Sputnik Srbija
Istraživanje u Francuskoj: Zamena za respirator dolazi iz prirode

Do sada su naučnici uspeli da definišu 35 bromtirosina koji uništavaju strana tela koja pokušavaju da prodru u sunđer, bukvalno sve viruse i bakterije. Uz to, bromtirosin sprečava gradnju proteina, a time i širenje RNK virusa, kakav je i SARS Cov-2.

Nemački naučnici već dugo izučavaju ovaj mehanizam, a do sada su nameravali da ga koriste u borbi protiv tumora. Već su obavljena i klinička ispitivanja koja su pokazala da bromtirosin nije štetan po samu ćeliju napadnutu rakom.

Oni su uspeli i da supstancu iz sunđera pretvore u kristalnu formu i imaju je već dovoljno za kliničke studije. Kako dodaju, izolovano je oko 10 grama koji će biti ustupljeni za laboratorijska ispitivanja u vezi sa novim virusom korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala