„Malka“ – najmoćniji top na svetu jača rusku artiljeriju

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijasamohodni nuklearni top «Pion» (2S7M "Malka")
samohodni nuklearni top «Pion» (2S7M Malka) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vojska dobila je prvi modernizovani samohodni top 2S7M „Malka“, za koga vojni eksperti tvrde da je jedan od najmoćnijih topova na svetu. „Malka“ može da ispaljuje i nuklearne granate i uništava mete u dubini fronta, a smatra se da će dodatno ojačati borbene mogućnosti ruske artiljerije.

Stručnjaci ističu da je ovo je jedan od najmoćnijih samohodnih topova u svetu, predviđen za uništavanje meta i protivničkih objekata u taktičkoj dubini fronta.

„To su prilično moćni artiljerijski sistemi koji su namenjeni za rešavanje zadataka na frontu, kao i u velikim vojnim operacijama. Drugim rečima, ti topovi nisu namenjeni za kratkoročne zadatke malih vojnih grupa, već za rešavanje zadataka velikih vojnih formacija. Oružje je jedinstveno, sa veoma velikim dometom za artiljerijske sisteme - do četrdeset kilometara. Ovi sistemi mogu da ispaljuju čak i granate sa nuklearnim bojevim glavama", rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

Najmoćniji top na svetu ispaljuje i nuklearne granate

Modernizacija je bila usmerena na menjač, jedinice za napajanje, obnovljeni su uređaji za nadzor, oprema za unutrašnju vezu i radio-stanica. Pored toga, svi uvozni delovi su zamenjeni ruskim, s obzirom da je top kalibra 203 milimetra stvoren u saradnji sa desetinama vojnih preduzeća koja se nalaze u različitim republikama SSSR-a, uključujući i Ukrajinu.

© Foto : Vitaly V. Kuzmin2S7M „Malka“ je modernizovana verzija oruđa 2S7 „Pion“
„Malka“ – najmoćniji top na svetu jača rusku artiljeriju  - Sputnik Srbija
2S7M „Malka“ je modernizovana verzija oruđa 2S7 „Pion“

Modernizacijom u poboljšane vozne karakteristike, manevrisanje i pokretljivost, komandna kotrola i sve osnovne karakteristike oruđa, a Kornjev smatra da je „modernizacija bila neophodna“.

„Elektronika se razvija, pojavljuju se potpuno nove mogućnosti. Nova elektronika povećava preciznost gađanja ovih sistema. Pored toga, ‘Malka’ je samohodni top, a njegova šasija zahteva zamenu potrošnih delova. Koliko shvatam, sve to je upravo sada i urađeno... To, naravno, značajno jača mogućnosti ruske artiljerije i bez sumnje za tim je postojala potreba“, rekao je vojni stručnjak.

„Malka“ koristi visoko-eksplozivne granate i aktivno-reaktivnu municiju, a glavna prednost tog oružja je mogućnost da koristi hemijske granate i granate koje uništavaju armirani beton, kao i specijalnu municiju sa nuklearnim punjenjem.

Precizno i ekonomično

Eksperti ističu da je ovo oruđe predviđeno za uništavanje meta i protivničkih objekata u taktičkoj dubini fronta, ali istovremeno napominju da je danas njegova primena ograničena, pošto takvih zadataka u savremenim borbama gotovo da nema.  

Međutim, kako objašnjavaju, to ne znači da sutra neće biti takve potrebe, jer „topovi su uvek potrebni, s obzirom imaju visoku preciznost i da uvek pogađaju metu“.

Pored toga, gađanje iz „Malka“ je jeftinije nego korišćenje raketa i zbog toga eksperti smatraju da  Rusija ne bi trebala da se ograničava u korišćenju tako moćnog i ekonomičnog oruđa.

Podsetimo, 2S7M „Malka“ je modernizovana verzija oruđa 2S7 „Pion“, koje je proizvedeno još osamdesetih godina prošlog veka, a do danas se smatra jednim od najmoćnijih artiljerijskih oruđa na svetu.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala