Kina počela testiranje digitalnog juana

© Fotolia / MaYichaoKineski juan
Kineski juan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina kreće sa pilot-testiranjem digitalnog juana. Na društvenoj mreži Vičet pojavile su se fotografije specijalne aplikacije Poljoprivredne banke Kine, koja omogućava transakcije sa digitalnim juanom.

Sudeći po fotografijama, aplikacija podseća na korisnički interfejs popularnih u Kini mobilnih usluga plaćanja Alipej i Vičet pej. Na prvom mestu je funkcija skeniranja kju-ar koda za plaćanje. Postoje i funkcije prebacivanja novca, prihvatanja plaćanja, razmene digitalne valute, upravljanje elektronskim novčanikom.

Onima koji su barem jednom koristili postojeće kineske usluge mobilnog plaćanja od Alibabe ili Tensenta, biće teško da uoče razliku. Trenutno je vizuelna razlika u tome što se umesto elektronskog računa Alipej ili Vičet pej pojavljuje virtuelni račun Poljoprivredne banke Kine i prikazuje sumu u digitalnim juanima. 

Digitalni juan za sada u samo 4 regiona

Ako je verovati porukama kriptovalutne zajednice koja se poziva na predstavnika Poljoprivredne banke Kine, geografija pilot-testiranja se proširila. Testiranje će se odvijati u četiri regiona: Šendženu, Sudžou, Čengduu i Siunganu. Istovremeno, u tržnim centrima u Čengduu trebalo bi da se sprovedu prva testiranja kriptojuana.

Datum zvaničnog početka testiranja nije poznat. Međutim, budući da je mobilna aplikacija već spremna za preuzimanje, znači da je skoro sav rad na pripremi za terenske testove završen. Centralna banke Kine registrovala je 84 patenta koji se odnose na digitalnu valutu.

Zahtevi za patent Narodne banke Kine uglavnom opisuju protokole za kontrolu izdavanja digitalnog juana. Pored toga, zahtevi patenata takođe otkrivaju mehanizme za sprovođenje međubankarskih transakcija i integraciju kriptojuanskih digitalnih novčanika sa postojećom bankarskom infrastrukturom Kine.

Kina se u oblasti digitalnog plaćanja već probila u svetske lidere.

U svakodnevnom životu Kinezi sve ređe koriste gotovinu za plaćanje. Usluge mobilnog plaćanja Vičet pej ili Alipej zauzimaju gotovo monopolistički položaj na tržištu. Obim mobilnih transakcija prošle godine je premašio 40 triliona dolara i prema podacima iiMedia Research, ove godine će broj korisnika mobilnog plaćanja u Kini dostići 790 miliona ljudi. Stoga je digitalni juan logičan korak u razvoju ovog sistema. Za razliku od privatnih usluga, to će biti centralizovani državni sistem plaćanja sa svim suverenitetom i pouzdanošću drugih nacionalnih sistema.

Ali, njegova popularnost će zavisiti od toga koliko je pogodna za ljude. Tako država verovatno neće suzbiti privatne kompanije jer će tržište odlučivati o svemu, rekao je za Sputnjik šef istraživačkog Centra za bankarstvo Centralnog finansijskog univerziteta u Kini Go Tijanjung.

Potrebna veća bezbednost sistema

„Verujem da uspeh testiranja digitalnog juana zavisi od toga koliko će on biti pogodan za upotrebu. Generalno, upotreba digitalnog novca za plaćanje je mnogo efikasnija od korišćenja papirnog novca, kartica i drugih elektronskih sredstava za plaćanje. Ali potrebna je relativno veća bezbednost sistema. A sve to će postati jasno tek tokom testiranja i dobijanja povratnih informacija od korisnika. Digitalni juan će izdavati Centralna banka, što znači da je u državnom sistemu to potpuno novi način plaćanja“, kaže Tijanjung,

Sa stanovišta običnih ljudi, dodaje on, malo je verovatno da će se utisci o korišćenju ovog sistema razlikovati od korišćenja mobilnih platnih sistema Alipej ili Vičet pej, ali to ne znači da će Centralna banka nakon lansiranja sopstvenog proizvoda suzbiti proizvode privatnih kompanija.

„Ipak, plaćanja zavise od ponašanja tržišta. Sve zavisi od toga koliko su određena usluga i način plaćanja pogodni ljudima. Dakle, mislim da će postojeći sistemi za plaćanje nastaviti sa radom. A ako upotreba digitalnog juana bude zgodna, verovatno je da će sve više i više ljudi biti skloni ovom načinu plaćanja.“

Vlasti pokušavaju da digitalni juan učine udobnim za korisnike i da izbegnu nedostatke koji postoje u tradicionalnim kriptovalutama. Već se zna da će se digitalni juan uveliko razlikovati od tradicionalnih kriptovaluta kao što je bitkoin. Prvo, neće raditi samo na blokčejnu, što će povećati sposobnost sistema da obrađuje transakcije do 300 hiljada u sekundi. Pored toga, da biste izvršili plaćanje, ne morate biti povezani na internet.

Prvi pogled na aplikaciju koju je lansirala Poljoprivredna banka Kine, pokazuje da sistem digitalnog juana podržava tehnologiju NFC - bežični prenos podataka uz pomoć radio-veze, što omogućava razmenu podataka uređaja koji se nalaze na udaljenosti oko oko 10 centimetara. To već čini sistem pogodnijim i univerzalnijim za sve korisnike i regione.

Efikasnija kontrola novca u opticaju

Uvođenje digitalne državne valute omogućiće efikasniju kontrolu količine novca koja je u opticaju i sprovođenje monetarne politike, kao i regulisanje protoka kapitala. U trenutnoj situaciji, kada vlasti zemlje razvijaju različite podsticaje za ekonomiju, dostupnost digitalnih sredstava za kontrolu može biti važna karika za obezbeđivanje efikasne državne podrške.

Istovremeno, kritičari digitalizacije valute često ističu da takav centralizovani sistem komercijalnim bankama može oduzeti posao i potkopati uspostavljeni finansijski sistem, jer brojni posrednici više neće biti potrebni za izdavanje, deponovanje, distribuciju i raspolaganje novca.

Međutim, da bi izbegle „bankarski šok", vlasti su odlučile da izdaju digitalni juan u dve faze. Ranije je objavljeno da će Kineska centralna banka distribuirati digitalni juan komercijalnim bankama u zamenu za fiducijarne juane, deponovane kao rezerve u Centralnoj banci. A komercijalne banke će, zauzvrat, već uvesti digitalni juan u promet.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala