Cena nafte „VTI“ na istorijskom minimumu: Pala skoro na minus 40!

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju
Naftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cena majskih fjučersa za sirovu naftu „VTI“ prvi put u istoriji postala je negativna i završila je trgovanje na berzi u Njujorku sa minus 37,63 dolara za barel, nakon što je pojeftinila za 300 odsto.

Cena američke sirove nafte za majsku isporuku dostigla je negativnu vrednost prvi put u istoriji i na Njujorškoj berzi iznosila je gotovo minus 40 dolara po barelu.

U ponedeljak su majski fjučersi oborili istorijski anti-rekord, prvo se spustivši na nulu, a zatim otišli i u minus. Ovako neverovatan pad izazvan je time što će utorak biti poslednji dan za prodaju ove nafte. Pri tome više nema mesta za skladištenje ove sirovine – potražnja je naglo opala, a skladišta su gotovo puna.

Prema vremenu od 20.43, cena majskih fjučersa za „VTI“ pala je na Njujorškoj berzi za 292,67 odsto, na minus 35,2 dolara po barelu, a samo nekoliko minuta ranije ta cifra dostigla je minus 39,55 dolara. Cena majskih fjučersa na berzi Londonskoj berzi padala je za 137,71 odsto, na minus 6,89 dolara po barelu.

​Cena američke nafte sa isporukom u junu ubrzala je tempo pada za 16,3 odsto – na 20,95 dolara po barelu, dok su junski fjučersi za severnomorsku naftu „Brent“ pali za 8,8 odsto – na 25,61 dolara po barelu.

Prethodno je cena majskih fjučersa američke sirove nafte pala na nulu. Međutim, zatim su kotacije naglo porasle na 0,5 dolara po barelu.

Danas je cena marke „VTI“ probila istorijski minimum. Pre toga, anti-rekord je postavljen na nivou od 9,75 dolara po barelu.

© Foto : CME GroupTablica sa cenama sirove nafte za 20. april 2020.
Cena nafte „VTI“ na istorijskom minimumu: Pala skoro na minus 40! - Sputnik Srbija
Tablica sa cenama sirove nafte za 20. april 2020.

Pad kotacija

Zbog epidemije virusa korona (patogen kovid 19), od koga je obolelo više od 2,4 miliona ljudi širom sveta, većina zemalja uvela je karantin, zatvorila granice i ograničila kretanje svojih građana.

U vezi s tim, potražnja za naftom je pala, a u martu države članice OPEK plus nisu uspele da produže svoje sporazume o proizvodnji: Rusija je insistirala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Saudijska Arabija nameravala da dodatno smanji proizvodnju za milion i po barela dnevno. Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala