Amerika i Priština bi da lome „preko kolena“ rešenje za Kosovo usred pandemije

© AP Photo / Visar KryeziuRičard Grenel i Hašim Tači
Ričard Grenel i Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tviter prepiska Ričarda Grenela, izaslanika predsednika SAD za Kosovo i Metohiju i Hašima Tačija otkriva da bi Priština mogla narednih dana da ukine takse centralnoj Srbiji. Tako bi nestale prepreke za dijalog Beograda i Prištine, a plan Amerike je da on započne odmah – u doba pandemije virusa korona. Da li žele da rešenje „prelome preko kolena“?

Predsednik Kosova Hašim Tači izgleda da je izgubio strpljenje što se tiče čekanja smenjenog premijera Aljbina Kurtij da mu pošalje ime novog mandatara. Predsednik je najavio da će iduće nedelje početi da razmatra druge opcije za formiranje vlade, jer ne želi da se više gubi vreme.

Kurti, sa druge strane, ocenjuje politikolog Stefan Filipović, oteže sa predlogom jer želi nove izbore, a ne drugu vladu.

„I dalje traje ta pravnoformalna igra, gde Kurti gleda da kupi vreme. Druga strana smatra da izbori nisu potrebni i da je moguće napraviti novu vladu. Međutim, ako se to desi, pitanje je da li bi to bilo legitimno“, primećuje Filipović.

Amerika i Priština hoće da prelome stvar preko kolena

Po njegovom mišljenju, što se tiče pregovora Beograda i Prištine, očigledno je da postoji ideja da se oni nastave i to vrlo brzo

„Ne bi bilo dobro da se sve ovo na neki način prelomi preko kolena i da se o svemu na brzinu razgovara. Dakle, da se priča iza zatvorenih vrata, bez učešća javnosti, kada su svi opterećeni pandemijom korona virusa, a možda je neko i to planirao“, ocenio je Filipović.

U međuvremenu, Tači se nalazi pod političkom paljbom doskorašnje vlasti, jer je spreman da mandat ponudi DSK, doskorašnjim partnerima Kurtija. Isa Mustafa, koji vodi ovu stranku, već ima većinu okupljenu oko koalicije PLAN, koja je spremna da ukine takse bez reciprociteta, što je bila namera Kurtija.

​Advokat i bivši sudija Goran Petronijević kaže da pošto Kurti ni posle četvrtog poziva nije poslao predlog za mandatara, Tači može da napravi presedan i mandat dâ drugoplasiranom na prethodnim izborima, to jest Isi Mustafi. To bi, prema njegovom mišljenju, omogućilo nastavak pregovora, čak i u uslovima pandemije.

Srbi kontrolni faktor?

„Ako Kurti ne formira novu vladu, onda na scenu stupa opcija B, a to je formiranje vlade uz pomoć Ise Mustafe, Fatmira Ljimaja i Srpske liste i još nekoliko manjina. Ta bi vlada po nas bila daleko prihvatljivija, jer bi Srpska lista imala odlučujući glas i bez njih ne bi mogle da se donose odluke“, ističe Petronijević.

Srpska lista bi bila, ocenjuje naš sagovornik, neka vrsta kontrolnog mehanizma u toj vladi, ali i u pregovorima.

„Moguće je da Amerikanci krenu da malo pritiskaju Prištinu da se ta vlada što pre formira. S druge strane i ovaj neuspeh Kurtijeve vlade je pokazatelj da je ostvareno kakvo-takvo jedinstvo Srba“, napominje on.

Kako kaže Petronijević, pandemija korona virusa neće sprečiti Ameriku da forsira koliko god može početak pregovora, ali se on pribojava da nije kraj opstrukcije u Prištini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala