Zeman: Državne granice da ostanu zatvorene još godinu da bi se sprečio novi talas korone

© Tanjug / ZORAN ZESTICMiloš Zeman
Miloš Zeman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državne granice treba da ostanu zatvorene bar još godinu dana kako bi se sprečio novi talas epidemije virusa korona, smatra češki predsednik Miloš Zeman.

„Inače, putovanja u inostranstvo mogu da dovedu do novog talasa epidemije. Uveren sam da bi naši sugrađani mogli da iskoriste ovu situaciju da uživaju u lepotama sopstvene zemlje. U svakom slučaju, postupaćemo po savetima lekara“, rekao je Zeman za praški radio F1.

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh izjavio je nedavno da je malo verovatno da će u neko skorije vreme biti moguće putovati bez ikakvih ograničenja kao pre pandemije.

On je dodao i da se preliminarni pregovori o mogućoj razmeni turista vode sa Slovačkom i Hrvatskom. Kako je rekao, klasični turizam moguć je samo u slučaju zemalja gde postoji mali rizik od oboljevanja.

Češki predsednik se u radio-obraćanju osvrnuo i na činjenicu da sve veći broj Čeha počinje da ne nosi zaštitne maske tokom karantina koji je na snazi u toj zemlji.

„Podsećam, prvo, na kaznu koja iznosi oko 400 dolara, a kao drugo, molim građane da izdrže još mesec, mesec i po. To je veoma kratak period u životu čoveka i bolje je preživeti ga s maskom na licu nego rizikovati da se inficirate virusom“, rekao je on.

U Češkoj od virusa korona obolela 6.701 osoba, 186 ljudi je umrlo, a 1.298 je ozdravilo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala