Tramp: Uspeo sam da sačuvam dobre odnose sa Rusijom uprkos sankcijama

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSastanak predsednika SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, u Helsinkiju
Sastanak predsednika SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su, uprkos sankcijama uvedenim Rusiji i oštrim merama američke administracije, njegovi odnosi sa tom zemljom i dalje dobri.

Na pitanje novinara ne smatra li on da su se odnosi SAD sa brojnim zemljama, uključujući Rusiju, pokvarili, Tramp je odgovorio:

„Niko nije bio tako surov sa (ruskim predsednik Vladimirom) Putinom kao što sam ja bio. On to zna bolje od svih. Pogledajte sankcije. Pogledajte šta sam učinio s njihovim gasovodom u Evropu. Međutim, imam veoma dobre odnose sa Putinom, uspeo sam da zaključim sporazum sa Rusijom, Saudijskom Arabijom i OPEK plus, što će nam omogućiti da sačuvamo Teksas, Severnu Dakotu i Oklahomu i druge države“.

Gasovod „Severni tok 2“

Krajem prošle godine američki predsednik potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

Predsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Peskov: Ne može se govoriti o otopljavanju odnosa Rusije i Amerike

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

Novi dogovor OPEK plus

OPEK plus je 12. aprila odobrio novo smanjenje proizvodnje nafte u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine: za 23 odsto u maju-junu, 18 odsto – do kraja 2020. i 14 odsto – do kraja aprila 2022. godine.

U prvoj fazi savez će smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, zatim za 8 i 6 miliona. Za Rusiju i Saudijsku Arabiju referentna baza iznosiće 11 miliona barela dnevno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala